Nynější náměstek krajského ředitele policie ČR Petr Nováček se stane šéfem...

Nynější náměstek krajského ředitele policie ČR Petr Nováček se stane šéfem plzeňských strážníků. | foto: Policie ČR

Strážníky v Plzni povede dosavadní náměstek krajského policejního ředitele

  • 0
Petr Nováček, nynější náměstek krajského ředitele policie ČR, bude novým velitelem Městské policie Plzeň. Uspěl ve výběrovém řízení, které na obsazení postu šéfa strážníků vyhlásilo město po tom, co na funkci velitele městské policie ke konci roku rezignoval Petr Vlk.

„Věřím, že Petr Nováček prokáže manažerské schopnosti, které od něho očekáváme. Jeho primárním úkolem bude městskou policii personálně stabilizovat a zefektivnit fungování a dohled strážníků v jednotlivých částech města,“ řekl primátor Roman Zarzycký z ANO.

Výběrového řízení se zúčastnilo celkem šest kandidátů. Vítěze vybrala devítičlenná komise. O průběhu výběrového řízení budou nyní informováni zastupitelé města, kteří rozhodnou o ustanovení Petra Nováčka do funkce.

„Pro pana Nováčka hovořily zkušenosti. U Policie České republiky působí přes třicet let a dnes zastává vedoucí pozici na krajském ředitelství. Předpokládám, že se funkce ujme v průběhu února nebo března. Před tím musí splnit zákonné podmínky, mimo jiné povinné školení a zkoušku na Ministerstvu vnitra ČR,“ uvedl radní pro bezpečnost Jiří Winkelhöfer.

Nováček v minulosti velel pořádkové jednotce, měl na starosti například vnější službu v rámci působnosti plzeňského městského ředitelství. Dnes je náměstkem ředitele krajského ředitelství Policie ČR pro ekonomiku.

Problém s jednočlennými hlídkami

S praxí několika desítek let služby u Policie ČR nastupoval do funkce šéfa strážníků i končící velitel Petr Vlk. Ten uspěl ve výběrovém řízení v roce 2020 a do funkce nastoupil začátkem minulého roku.

Petr Vlk rezignoval na svoji funkci v listopadu, kdy s ním nový primátor Roman Zarzycký nenašel shodu ohledně zlepšení řízení městské policie a zajištění bezpečnosti v ulicích. Primátorovi se nelíbilo ani zavedení jednočlenných hlídek.

Ty měly pomoci k tomu, aby bylo strážníky vidět na více místech, než když chodili ve dvou. Jednočlenné hlídky přitom nebyly určené pro rizikové lokality a neměly sloužit v noci. V případě potřeby je měli posilovat další strážníci.

Proti zavedení jednočlenných hlídek však protestovalo mnoho zaměstnanců městské policie, poukazovali na možné ohrožení v případě zásahu. Většina z 27 plzeňských zastupitelů ale loni předložený návrh koncepce schválila. Řady městské policie pak opustily desítky strážníků.

Po Vlkově rezignaci vedení města nařídilo jednočlenné hlídky zrušit a do ulic vysílat opět jen dvoučlenné hlídky.

,