Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PlaneStation musí opustit letiště Líně, potvrdil soud. Firma se chce bránit

  11:46aktualizováno  12:58
Odvolací soud ve středu projednal spor armády a společnosti PlaneStation kvůli pronájmu letiště v Líních u Plzně. Soudci Krajského soudu v Plzni potvrdili loňský verdikt soudu nižší instance, který společnosti nařizuje, aby areál opustila. Jednatel PlaneStation už oznámil, že firma podá proti rozsudku dovolání.
Letiště v Líních u Plzně, kde by podle některých úvah mohla vzniknout továrna...

Letiště v Líních u Plzně, kde by podle některých úvah mohla vzniknout továrna na baterie do elektromobilů. (5. srpna 2022) | foto: Petr Eret, MAFRA

Ať odvolací soud potvrdí rozsudek Okresního soudu Plzeň-sever, že společnost PlaneStation musí vyklidit areál bývalého vojenského letiště Líně pár kilometrů od Plzně. S takovým cílem dorazil ve středu ráno do budovy Krajského soudu v Plzni zástupce ministerstva obrany Václav Cihla.

Oproti tomu jednatel společnosti PlaneStation Petr Kutný přicházel s přesvědčením, že firma dostala výpověď z areálu v roce 2013 neoprávněně. Nájem podle bývalého šéfa firmy přestali platit, když zjistili řadu nesrovnalostí.

Při jednom z prvních soudních jednání tehdejší šéf společnosti Petr Rubeš například argumentoval tím, že vzletová a přistávací dráha nemá parametry pro mezinárodní letecký provoz. Zpochybňoval i technický stav řady budov.

Žalobu na vyklizení záložního letiště podala armáda v červnu 2013. Odvolací senát Krajského soudu v Plzni v úterý potvrdil loňský rozsudek Okresního soudu Plzeň-sever, který společnosti nařizuje do dvou měsíců opustit areál letiště. Jedním z důvodů podle soudce Jiřího Levého je, že společnost neplatila armádě nájemné.

„Jsem rád, že to dopadlo takhle. Jsem přesvědčený, že právo je na naší straně. Pro armádu je to klíčové rozhodnutí,“ okomentoval rozsudek bezprostředně po vyhlášení Václav Cihla, který ve sporu zastupoval ministerstvo obrany.

„Kdyby žalovaný (armáda – pozn. red) udělal dodatek ke smlouvě, kde se dohodneme na výši nájmu a tom, že smlouva bude pokračovat minimálně do roku 2050, jsme ochotní na letišti pokračovat,“ uvedl u soudu Kutný.

Rozsudek je pravomocný. Petr Kutný řekl, že firma podá dovolání. „Přicházel jsem k soudu s tím, že je to padesát na padesát. Rozumím tomu, k čemu se přiklonil odvolací soud. Počkáme na písemné vyhotovení rozsudku a budeme podávat dovolání. Mezi tím budeme informovat naše podnájemce o krocích, které budeme dál podnikat. Podnájemců je v areálu třiašedesát,“ reagoval Kutný na rozsudek.

Soudy řeší tři spory kvůli letišti

Kromě žaloby na vyklizení areálu vede ministerstvo obrany se společností PlaneStation ještě další dva soudní spory. Domáhá se zaplacení dlužných nájmů a také požaduje, aby firma vyplatila nedůvodné obohacení, které podle státu vzniká neoprávněným užíváním bývalého vojenského areálu od ukončení nájmu dodnes.

„Výši částky, kterou má PlaneStation České republice vrátit, bude možné s konečnou platností vyčíslit až v momentě, kdy protiprávní stav skončí. Tato částka se stane příjmem rozpočtu ministerstva obrany,“ upřesnil tiskový odbor ministerstva obrany loni v září v reakci na nepravomocný rozsudek.

Pokud armáda ve sporu uspěje, soukromá společnost bude muset podle ministerstva obrany opustit obří areál se stovkami pozemků a staveb ve vlastnictví státu, případně obcí Zbůch, Chotěšov, Líně, Nová Ves či měst Dobřany a Plzeň.

Přímo na letištní ploše má tři pozemky o celkové rozloze 1,7 hektaru Zbůch. Jeho starosta Dušan Duchek loni uvedl, že za pozemky dostává obec od firmy PlaneStation Pilsen nájem. „Nejsou to ale částky, díky kterým bychom nějak výrazně bohatli,“ poznamenal Duchek.

Pozemky v areálu letiště má i obec Líně, ale ty pronajaté nejsou. „Jedná se převážně o lesní porosty, v kterých obec hospodaří,“ sdělil starosta Michal Gotthart.

Loňský nepravomocný rozsudek armáda kvitovala. „Soud konečně po více než deseti letech potvrdil, že stávající provozovatel letiště Líně, společnost PlaneStation, využíval areál letiště Líně vzhledem k platně ukončeným nájemním smlouvám neoprávněně. Jakmile bývalý nájemce letiště vyklidí, stát bude moci dál nakládat s celým areálem v souladu se svými dlouhodobými záměry,“ oznámilo ministerstvo obrany po vynesení rozsudku.

Spor kvůli výši nájemného

V říjnu 2013 začal u Okresního soudu Plzeň-sever spor armády a společnosti PlaneStation Pilsen kvůli výši nájemného. Armáda tehdy požadovala bezmála 46 milionů, které nedostala za dobu od února 2010 do ledna 2013. Společnost se hájila tím, že smlouva o pronájmu letiště byla od počátku neplatná. „Byli jsme už v počátku uvedeni v omyl,“ tvrdili právníci společnosti.

Nájemce letiště v Líních musí zaplatit na dluzích desítky milionů, rozhodl soud

Argumentovali, že vzletová a přistávací dráha je kratší, a tak nesplňuje podmínky pro mezinárodní provoz, které prý armáda ve smlouvě garantovala. „Investovali jsme nemalé prostředky i do armádního majetku, nájem nám za to ale nebyl snížen,“ vysvětloval na podzim 2013 u soudu tehdejší šéf společnosti Petr Rubeš, proč PlaneStation Pilsen pozastavila platby armádě.

Právnička ministerstva obrany Ivana Holečková tehdy oponovala, že před podpisem smlouvy stačilo porovnat její znění se závěry posudku o letišti, který si PlaneStation nechala udělat.

„Navíc k 31. lednu 2013 byla smlouva o pronájmu areálu ukončena, ale firma objekty i nadále pronajímá dál subjektům, které nemají s provozem letiště nic společného. Dochází k devastaci majetku, k vážným úrazům. Zažalujeme i bezdůvodné obohacení při neoprávněném užívání,“ poodhalila tehdy Holečková kroky, které pak armáda skutečně udělala.

Na podzim 2022 vláda oznámila, že areál bývalého vojenského letiště chce nabídnout společnosti Volkswagen pro výstavbu gigafactory. Líně se dostaly do nejužšího výběru, firma tu chtěla vyrábět baterie pro elektromobily. Proti plánované výstavbě gigafactory na letišti se po zveřejnění záměru zvedla vlna odporu, lidé podepisovali i petice. Firma loni na podzim oznámila, že už nepočítá s výstavbou gigafactory v Líních.

Armáda letos naznačila, že chce letiště Líně přebudovat v logistickou základnu. V areálu působí řada firem, letecká záchranná služba i letecké spolky.

Oslavy 30 let letecké záchranky v Líních

2. května 2022

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Radyně, Velhartice, Kašperk. Senioři vyrábějí ze dřeva hrady a zámky

27. dubna 2024  9:01

Společnému pokoji v Domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku říkají jeho klienti,...

Za střet tramvají kvůli skřípnuté ruce může řidič zadního vozu, řekla inspekce

26. dubna 2024  11:59

Za loňskou srážku dvou tramvají na Karlovarské třídě v Plzni, při které se lehce zranilo téměř 30...

Železná Ruda a Rozvadov omezí investiční akce, přijdou o miliony z hazardu

26. dubna 2024  9:57

Obce, které mají na svém území kasina nebo herny, si už nebudou moci dovolit to, co dřív. Od...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...