Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plaské centrum stavitelství láká na tatrovku i cennou sbírku projektanta

  10:07
„Práce je život. Dokud můžu pracovat, žiju.“ Takové je životní krédo významného západočeského projektanta Bohumíra Baxy. Ten v květnu oslaví 90. narozeniny. Před deseti lety stál u zrodu Centra stavitelského dědictví v Plasích. Letos v březnu mu věnoval svou sbírku cenné odborné literatury o architektuře a stavitelství.
Významný západočeský projektant Bohumír Baxa oslaví v květnu 90. narozeniny.

Významný západočeský projektant Bohumír Baxa oslaví v květnu 90. narozeniny. | foto: Archiv

Ta je pro odbornou veřejnost přístupná od 28. března společně s otevřením centra. „Středoškolské učebnice, pomůcky pro projektování a především svědomitě a pečlivě vedené sešity z odborných předmětů a školní práce Bohumíra Baxy tvoří nejcennější část daru. Vytváří velmi hodnotný soubor informací o způsobu a úrovni výuky na středních odborných školách v období těsně po polovině 20. století, kdy byla dovednost precizního technického rýsování a kreslení stále ještě nezbytnou potřebou a dobrou vizitkou každého studenta i projektanta,“ potvrzuje Lukáš T. Hejný, vedoucí oddělení architektury a stavitelství Národního technického muzea, pod které plaská expozice patří.

Dar obsahuje i řemeslné náčiní a další prvky z truhlářské dílny tatínka Bohumíra Baxy, které jej ovlivnily na profesní dráze projektanta v oboru pozemních staveb. Sám nechce vyjadřovat cenu svého věcného daru.

Navrhování staveb od Ernsta Neuferta

Hovoří raději o nehmotné hodnotě, která může být inspirací i pro nejmladší generaci návštěvníků komplexu v Plasích, třeba při jejich možné volbě technické či stavební profese. A s odkazem na původně sakrální charakter kláštera vyzdvihuje alespoň jeden titul – „bibli všech projektantů“ – Navrhování staveb od Ernsta Neuferta, která poprvé vyšla v Německu v roce 1936.

„Cením si tvořivých hodnot společenství lidí a jsem rád, že mohu přispět a plnit i odkaz rodičů, prarodičů a strýce generála Antonína Lišky (stíhacího letce RAF), kteří přežili hrůzy 2. světové války a dokázali být součástí světa dobré vůle a svobody, který se po roce 1945 sjednotil pod dvěma slovy: Nikdy více. Tak se dnes dívám na svět,“ uvedl Bohumír Baxa.

Vzhledem k zapojení jeho rodičů do protiněmeckého odboje a působení strýce v RAF už jako dítě zakusil četné útrapy. Ty se vystupňovaly po roce 1948, kdy kvůli živnosti tatínka a účasti strýce v britském Královském letectvu nemohl navázat na rodinnou tradici nábytkáře a stavitele, a musel začít svou profesní dráhu jako zedník. Z pohledu vládnoucí garnitury tím odčinil svůj kádrový původ a mohl si dodělat i Vyšší průmyslovou školu stavební v Plzni.

S útrapami ze strany nacistů a následně i komunistů souvisí to, že si Bohumír Baxa uchoval nejen odbornou literaturu, ale i kompletní školní učebnice, sešity a potřeby. Sám však na tuto etapu nevzpomíná s hořkostí – na Plzeňsku a Karlovarsku se takto od píky podílel na realizaci desítek staveb. Studium stavební fakulty mu bylo umožněno až v šedesátých letech, během uvolňujících se poměrů.

Stavební mise v Ázerbájdžánu

Krátce po jejím absolvování začal pracovat jako projektant, po čase dokonce jako vedoucí projektant. Jen díky šťastné souhře okolností na svém postu zůstal i po okupaci vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, proti níž ostře a veřejně vystupoval.

Revoluce v roce 1989 byla pro tehdy již zkušeného pětapadesátiletého a respektovaného projektanta v oblasti pozemních staveb impulsem pro vstup do veřejného života. Vybudoval kontrolní výbor na tehdejším okresním národním výboru v Karlových Varech. A prostřednictvím karlovarské oblastní kanceláře České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) začal být velmi aktivní i na stavovské a profesní úrovni.

Projektové zkušenosti v 90. letech zúročil i v oblasti vědy a výzkumu. Již v relativně pokročilém věku 75 let nastoupil na stavební misi v Ázerbájdžánu, kde mezi lety 2008 až 2009 pracoval jako supervizor pro společnost Bureau Veritas Czech Republic.

Podle Roberta Špalka, předsedy ČKAIT, dar mapuje vývoj stavitelství a projektování v posledních bezmála sedmdesáti letech. „Ukazuje, co museli zvládnout a umět studenti v padesátých letech minulého století. To je velmi zajímavé zejména z pohledu současných problémů technického vzdělávání,“ sděluje Špalek.

Tatra: od zázraku k vraku a zpět

Nová expozice v Centru stavitelského dědictví v Plasích nese název Tatra 77a – od zázraku k vraku a zpět. Návštěvníkům představuje čerstvě restaurovaný osobní automobil této značky ze sbírky Národního technického muzea i vývoj a historii vozů Tatra 77 a 77a ve všech souvislostech.

Nechybí zde například panely věnované vývoji těchto vozidel a aerodynamických automobilů obecně, trojrozměrné vzorky z vlastního restaurování nebo demonstrační pomůcka v podobě dvou zmenšených aerodynamických tunelů s modelem Tatry 77, respektive konvenčního automobilu z meziválečných let.

Další nová výstava má název Motocykly ČZ s příběhem. Ta prezentuje dvě desítky motocyklů značky ČZ. S řadou z nich lze spojit zajímavé a někdy bohužel smutné lidské osudy a příběhy. Autoři expozice některé z nich připomenou. Výstava potrvá do 28. října.

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Med z Prahy trumfne ten z vesnice, kde jsou jen krátké trávníky, říká včelař

28. dubna 2024

Premium O včele člen Asociace profesionálních včelařů Stanislav Volf říká, že kdyby byla obratlovec, řešili...

Ovocné stromy a jahody přišly kvůli chladu o květy, sít obilí šlo ale dříve

29. dubna 2024  15:33

I když leckde v kraji padal minulou sobotu sníh na kvetoucí řepku, většina zemědělců je s průběhem...

Plzeňští hokejisté mají nového centra. Z Hradce získali Lalancetta

29. dubna 2024  12:55

Hokejisty extraligové Plzně posílí kanadský útočník Christophe Lalancette, který přichází na západ...

Plzeň vypsala výběrové řízení na provozovatele sdílených kol a koloběžek

29. dubna 2024  9:49

Bílé místo na mapě bikesharingu. I tak by se dal nazvat Plzeňský kraj, kde se o tento segment s...

OBRAZEM: Letecký den v Plasích nabídl filmovou hvězdu i dvě české premiéry

28. dubna 2024  11:09,  aktualizováno  29.4 8:21

Do Plas na Plzeňsku se uplynulý víkend sjížděli fanoušci letectví. Konal se tu již dvacátý ročník...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...