Lesní školka v Druztové se stane jako první svého druhu v Plzeňském kraji...

Lesní školka v Druztové se stane jako první svého druhu v Plzeňském kraji oficiální. Zapíšou ji do rejstříku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. (26. 4. 2018) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Lesní školka v Druztové je oficiální, jako první v Plzeňském kraji

  • 0
Lesní školka Berounka v Druztové na Plzeňsku vstoupí jako první zařízení svého typu v Plzeňském kraji do rejstříku ministerstva školství. Díky tomu může poskytovat vzdělání pro předškoláky. Mateřinka má v současné době kapacitu třináct dětí.

„Vedle stabilnějších podmínek pro pedagogy můžeme díky tomu například poskytovat vzdělání pro předškoláky. Rodiče loňských předškoláků se museli hlásit do individuálního vzdělávání a neslo to s sebou značnou míru stresu pro jejich děti, které musely projít přezkoušením. Rodiče si od příštího školního roku mohou také odečíst školku z daní,“ jmenuje výhody koordinátorka Lesní školky Berounka Marie Peroutková.

Ke vstupu do rejstříku bylo potřeba splnit několik podmínek. První z nich bylo dovzdělání pedagogů. Druhým krokem bylo doložení několika dokumentů, například smlouvy s obcí, jmenování ředitele a podobně.

Nejdůležitější ale bylo vyjádření krajské hygienické stanice, na kterém se schvalování zadrhlo před rokem.

V minulém školním roce vstoupilo do rejstříku třicet lesních školek v celé České republice. Jediný Plzeňský kraj se k tomu stavěl odmítavě.

Lesní školka Berounka

„Odhodlání postavit se nové věci, ochota vyjednávat a především lidský aspekt lidí na úřadech způsobily, že letos se názor změnil. Vyjednaly se podmínky a od krajské hygienické stanice nám přišlo kladné stanovisko,“ vysvětluje Marie Peroutková.

„Je neuvěřitelné, že po pouhých šesti letech naší existence, kdy jsme začínali jako putovní školka s vozíčkem a nejistou budoucností ve vsi Druztová, ministerstvo školství akceptuje naše vzdělávání v přírodě pod širým nebem jako další možnou variantu předškolního vzdělávání,“ doplňuje.

Lesní školka Berounka má v současnosti kapacitu třináct dětí, kterým se věnují dvě průvodkyně.

„Denní program je stanovený podle našeho tematického plánu, který odpovídá Rámcovému vzdělávacímu plánu. Každý týden máme jeden tematický blok, který se odvíjí od počasí, dění ve vsi, ročního období a podobně. Celý duben například putujeme do historie, měli jsme týden ve Starověkém Řecku. Náš průvodce Luboš má vždy pro tento čas plno dobrodružných bájí. Nejraději mají děti tu o Prométheovi a Achillovi. Plzeňský filozofický spolek, který se stará o náš hrad Věžka, pro nás uspořádal stopovačku v tematickém bloku Slované. Celá lesní školka je koncipovaná tak, že veškeré vzdělávání probíhá primárně venku,“ popisuje koordinátorka.

Zázemí pro děti v případě nepříznivého počasí tvoří vytápěný slaměno – hliněný dům s rákosovou střechou a dřevěný altán. „Na zázemí jsme pyšní. Podařilo se nám ho vybudovat vlastními silami s rodiči, kteří věnovali nejen peníze, ale i svůj čas a práci. Finančně nás podpořila i obec Druztová a Plzeňský kraj,“ říká Peroutková. 

V altánu mohou tvořit za každého počasí nebo obědvat s výhledem na údolí řeky Berounky. Vedle dalšího zařízení zde mají například dvě kompostovací ekotoalety, které místo vody splachují pilinami od místního truhláře. „Děti se tak učí šetřit s vodou, což je součástí našeho vzdělávacího konceptu,“ doplňuje Marie Peroutková.

S chodem lesní školky se mohou zájemci seznámit 3. května, kdy se koná Mezinárodní den lesních školek a nekonvenční zařízení se otevřou veřejnosti. V rámci tohoto dne pořádá Lesní mateřská škola a ekocentrum Berounka piknik pro všechny, kteří by se chtěli podívat, jak probíhá vzdělávání venku.