Policie vyšetřuje výbuch nástražného zařízení v Horšovském Týně. (20. února...

Policie vyšetřuje výbuch nástražného zařízení v Horšovském Týně. (20. února 2024) | foto: Policie ČR

V Horšovském Týně na Domažlicku vybuchla před panelákem podomácku vyrobená bomba

  • 19
V Horšovském Týně na Domažlicku vybuchla v noci na úterý před panelákem nastražená bomba. Stalo se tak před vchodem u paneláku naproti místní školce. Policie uvedla, že explozi způsobil podomácku vyrobený nástražný výbušný systém.

„Šlo o papírovou krabičku, na kterou sáhl asi čtyřicetiletý muž, vybuchla a vyletěly z ní střepiny do okolí, zřejmě kovové nastražené předměty,“ popsal iDNES.cz zdroj blízký vyšetřování.

Předmět našel muž, který se vracel z práce, před bytovým domem. Když jej odstrčil nohou na stranu, tak explodoval a střepiny ho zranily v obličeji, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. „Podle svědků to byla obrovská rána, ale nebyla způsobena skoro žádná škoda,“ uvedla. Výbuch mírně poškodil zeď bytového domu.

Policie má nejvyšší pohotovost protože říká, že to nebyla úplně amatérská bomba. Zároveň není jasné, komu byla určena.

Podle mluvčí kvůli explozi podomácku vyrobeného nástražného výbušného systému proběhlo další ohledání místa včetně prohlídky širšího okolí. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení.

Při výbuchu utrpěl muž, lehké zranění, uvedla dnes v noci policie. „Muž, ročník 1982, měl jen povrchové poranění, oči nebyly zasaženy. Převezli jsme ho k menšímu ošetření a na pozorování do Domažlické nemocnice,“ řekla Andrea Divišová z krajské zdravotnické záchranné služby. Potvrdila, že před vchodem do domu bouchla krabice, z níž vylétly střepiny, které muže pořezaly na obličeji a na hlavě.

O události informovala policie na síti X zhruba hodinu po půlnoci. „Aktuálně zasahujeme v Horšovském Týně na Domažlicku, kde došlo podle zatím zjištěných informací k výbuchu. Co bylo jeho příčinou, zjišťujeme,“ uvedli policisté. Na místo byl povolán pyrotechnik a služební kynolog se speciálně vycvičeným psem.

Policie žádá případné svědky události a případné poškozené, kterým vznikla v souvislosti s výbuchem majetková újma, aby se ozvali na linku 158 nebo kontaktovali nejbližší policejní služebnu. „Stejně tak žádáme řidiče vozidel, kteří projížděli Vančurovo ulicí v Horšovském Týně v nočních hodinách z pondělí 19. na 20. února o poskytnutí záznamů z palubních kamer,“ napsali policisté na síti X.