Čtyřicetiletý Radek J. u Krajského soudu v Plzni. Týral svoji matku a nutil ji, aby prodávala drogy. Soud ho poslal na osm let do vězení. (3. října 2023) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Syn svou matku bil a nutil prodávat drogy, tyranovi soud vyměřil osm let

  • 6
Roky snášela nadávky i bití od svého syna, ze kterého měla strach. I když jí po útocích zůstávaly po těle modřiny, nikdy nešla k lékaři. Když její syn nebyl doma, musela místo něj prodávat marihuanu přesně tak, jak jí před odchodem přikázal. Krajský soud v Plzni za to muže poslal na osm let do vězení, rozsudek není pravomocný.

Dlouhodobé týrání dvaašedesátileté ženy z městečka na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje skončilo v závěru roku 2021, když jejího syna zatkli policisté kvůli dlouhodobému prodávání marihuany.

Trestní senát Krajského soudu v Plzni poslal čtyřicetiletého Radka J. na osm let do vězení za drogové kšefty i týrání své matky. Právě kvůli ochraně ženy není podle zákona možné zveřejnit jeho plné jméno ani tvář. Verdikt není pravomocný.

Týrání ženy trvalo podle spisu 12 let. „Opakovaným bitím, taháním za vlasy, údery do hlavy a horní části těla a pohrůžkami dalšího mlácení přinutil svoji matku, aby v jejich bydlišti v době jeho nepřítomnosti distribuovala marihuanu jeho odběratelům. Poškozená tak činila nedobrovolně, pouze ze strachu z obžalovaného,“ popsal předseda senátu Tomáš Mahr při vyhlašování rozsudku.

Řval na ni, aby chcípla

Ženu podle závěru soudců týral její syn ve společném bydlišti už od roku 2009. Matka na synův příkaz po dobu asi pěti roků opakovaně prodávala marihuanu zhruba deseti jeho stálým zákazníkům. Nejméně jednou za dva týdny ji napadal a bil, házel po ní různé předměty, například dřevěná polena nebo plechovky se psím žrádlem.

„Vulgárně jí nadával. Řval na ni, aby chcípla. Říkal jí, že ji neuznává jako svoji matku. Zakazoval jí opouštět bydliště. Pod pohrůžkou násilí chtěl, aby mu zdůvodňovala cokoli, co chtěla udělat,“ popsal soudce, jak podle zajištěných důkazů vypadalo soužití matky se synem ve společné domácnosti.

Matku muž zabil zřejmě kvůli neshodám v domácnosti, hrozí mu až 18 let

Poslední napadení matky, za které je muž odsouzený, se odehrálo ve druhé polovině listopadu 2021. Obžalovaný přišel z práce a nelíbilo se mu, že matka nemá uklizeno.

„Chytil ji za vlasy a vláčel jí z pokoje do chodby. Tam ji pustil. Přitom na ni řval, ať chcípne. Poškozená žila ve strachu a stresu z obžalovaného. V důsledku fyzických napadání opakovaně utrpěla krevní podlitiny, ale nevyhledala lékařské ošetření ani napadení nehlásila policii,“ uvedl soudce v rozsudku.

Prodal přes 10 kilogramů marihuany

Navíc policisté zadokumentovali, že mezi roky 2016 a 2021 byl dodavatelem marihuany pro desítky lidí. Někteří si od něj koupili pár gramů, ale byli tam i takoví zákazníci, kteří si vzali i půl kila, rekordman pak dvě a čtvrt kila. Většině účtoval 200 korun za gram. Dohromady mu tak podle rozsudku rukama prošlo přes 10 kilogramů marihuany a více než dva miliony korun.

Klienti byli s dodávanou sušenou trávou zřejmě velmi spokojení, protože se k němu obvykle vraceli. Výjimečné nebyli ani případy, kdy u něj zákazník nakupoval více než stokrát. Nejčastějším klientem byl muž, který kupoval většinou po jednom gramu, ale vrátil se k němu celkem 780krát.

Radek J. prodával marihuanu nejen dospělým. „Odsouzený byl za to, že marihuanu prodával mladistvým mezi 15 až 18 lety, ale i dětem ze základní školy. Celkem 106 gramů marihuany prodal dívce, kterou znal, věděl, že chodí ještě do základní školy a nedovršila ještě věk 15 let,“ upozornil v rozsudku soudce Tomáš Mahr.

Za vydírání, týrání osoby ve společném bydlišti, nedovolenou výrobu a nakládání s drogami a ohrožování výchovy mládeže hrozilo Radkovi J. až 12 let vězení. Soudci mu nakonec uložili osmiletý trest přesně tak, jak v obžalobě požadoval státní zástupce. Navíc přidali peněžitý trest 12 tisíc korun a souzený muž přijde i o drť z konopí, drtičku a semena, které policisté zajistili při domovních prohlídkách.

25. července 2023