ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Vlakový koridor zastavila porucha v Pardubicích, plný provoz byl až ráno

  • 9
Na železničním koridoru mezi Pardubicemi a Přeloučí opět jezdí vlaky. Provoz tam stál od pátečních podvečerních hodin, úplně obnovit se jej podařilo až po půlnoci. Za výluku mohou dělníci, kteří uvolnili stožár vedení při výkopových pracích. Trakční vedení se následně prověsilo a strhl jej projíždějící vlak. Z něj museli hasiči evakuovat na150 lidí.

„Provoz byl plně obnoven v sobotu v 0:13. Omezení pro cestující by už nemělo být,“ informovala mluvčí Správy železnic (SŽ) Kateřina Šubová.

„Došlo k ukotvení poškozeného stožáru tak, aby to nemělo vliv na výraznější omezení pro dopravu. Finální oprava bez vlivu na cestující by měla proběhnout asi v polovině příštího týdne,“ doplnila mluvčí. 

K zastavení provozu na železničním koridoru mezi Pardubicemi a Přeloučí došlo v pátek po 18. hodině. Část vlaků proto musela odklonem přes Hradec Králové a Choceň. Zcela zrušeny pak byly spoje mezi Pardubicemi a Rosicemi nad Labem.

Provoz zcela stál zhruba do 20:00, od té doby vlaky v úseku Pardubice-Přelouč jezdily po jedné ze dvou traťových kolejí.

Komplikace způsobila porucha trakčního vedení. „Při výkopových pracích souvisejících s modernizací pardubické stanice došlo k narušení stability kotevního stožáru trakčního vedení. To se následně prověsilo a pří jízdě vlaku došlo k jeho stržení,“ uvedla k důvodům omezení provozu mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Podle ní šlo o chybu zhotovitele, který musí počítat se sankcí.

Ve vlaku, který trakční vedení strhl, cestovalo 150 lidí. Hasiči je museli z vagonů evakuovat. „Poslali jsme je osobním vlakem do Hradce Králové, kde si přestoupili na dálkové spoje na Prahu nebo na Moravu,“ řekl ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah Pardubice Tomáš Netolický.

,