Pardubická univerzita investovala do rekonstrukce kolejí.

Pardubická univerzita investovala do rekonstrukce kolejí. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Akademický rok začíná. Do Pardubic se vrací tisíce studentů

  • 0
Téměř osmi tisícovkám studentů pardubické univerzity začal v pondělí akademický rok. V průběhu října se k nim přidají ještě studenti vyšších ročníků magisterského studia a doktorandi. Univerzita vzdělává studenty na sedmi fakultách ve 137 studijních oborech. Pro Pardubice to znamená návrat tisíců lidí do města.

Někteří z nich už v kampusu pobývají, neboť se účastnili některého ze seznamovacích sezení nebo přípravného kurzu. Univerzita připravila například kurz matematiky nebo chemie.

„Součástí studijních plánů studentů prvních ročníků Fakulty restaurování byl i takzvaný plenér, který umělecky nadaní studenti fakulty strávili minulý týden v areálu barokního hospitalu na Kuksu,“ uvedla mluvčí univezity Valerie Wágnerová.

Svůj úvodní výukový týden zakončili výstavou prací, které při jejich pobytu na Kuksu vznikly. Studenti prvního ročníku bakalářského prezenčního studia Fakulty ekonomicko-správní se pak poprvé setkali v pátek.

„Během úvodního setkání jsme studentům znovu připomenuli některé části studijního a zkušebního řádu a zodpověděli jejich nejčastější dotazy,“ říká Ivana Veselá z Informačního a poradenského centra Fakulty ekonomicko-správní.

Univerzitní kampus uvítá vysokoškoláky opět s komfortnějším prostředím. „To se týká prostorných a moderně vybavených poslucháren a laboratoří, sportovišť, dostatku klidových zón a větších parkovacích míst,“ uvedla Wágnerová.

Studenti se mohou těšit na lepší bydlení

Letos se někteří studenti mohou těšit i na lepší bydlení na kolejích, protože univerzita otevřela nově opravený pavilon.

„A v dalších úpravách hodlá pokračovat. Pro nový akademický rok má Správa kolejí a menz připraveno pro vysokoškoláky celkem 1 481 lůžek v šesti pavilonech, a koleje tak dokázaly letos uspokojit poptávku všech studentů, kteří si žádost o vysokoškolské koleje podali,“ řekla Wágnerová.

Na všech pavilonech kolejí mají studenti bezplatně pevné připojení k univerzitní datové síti a internetu, od letošního jara navíc i bezplatné wi-fi připojení.

Na každém pavilonu je nyní na čtyřicet vysílačů. Během posledních tří let se počet vysílačů pro bezdrátový wi-fi přístup ztrojnásobil, letos je umístěno v areálech univerzity celkem asi 400 vysílačů.

Termíny imatrikulace

Fakulta zdravotnických studií: 6. října

Dopravní fakulta Jana Pernera: 13. října

Fakulta restaurování v Litomyšli: 18. října

Fakulta filozofická: 20. října

Fakulta elektrotechniky a informatiky: 3. listopadu

Fakulta ekonomicko-správní: 9. listopadu

Fakulta chemicko-technologická: 10. listopadu

Každoročně se otevírají také akademické poradny, které se starají o studenty se speciálními potřebami. K zapůjčení nabízejí třeba další kompenzační pomůcky a akademická poradna každým rokem získává více ochotných studentů k zajištění služby osobní asistence hendikepovaným studentům. Spolu s kariérním centrem získaly obě poradny letos grantovou podporu na další rozšíření služeb.

„Aktivní přístup ke studiu a využití možností, které univerzita svým studentům nabízí, může významně ovlivnit jejich budoucí uplatnění na trhu práce. Vysokoškolská studia patří i přes občasné obtíže, které je jistě také čekají, mezi nejkrásnější období, na něž budou vzpomínat celý život,“ uvedl rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig.

Na sedm fakult Univerzity Pardubice se do 68 studijních programů se 137 studijními obory v bakalářském, navazujícím magisterském a doktorském studiu – doposud letos zapsalo téměř osm tisíc vysokoškoláků, konkrétně 7840. Z nichž necelých 80 procent studuje prezenční formou studia. Ke studiu v prvním ročníku bakalářských studijních programů se doposud zapsalo přes 2 200 vysokoškoláků.