Magistrát Pardubic vyjde vstříc sluchově postiženým. Proškolená pracovnice pomůže s tlumočením.

Magistrát Pardubic vyjde vstříc sluchově postiženým. Proškolená pracovnice pomůže s tlumočením. | foto: Magistrát Pardubic

Na magistrátu v Pardubicích pomůže sluchově postiženým tlumočník

  • 0
V Pardubicích mizí další bariéra, tentokrát v komunikaci na úřadech. Prostřednictvím nové služby Tichá linka tam budou moci své požadavky bez problému vyřizovat také sluchově postižení.

Službu zajišťuje obecně prospěšná společnost Tichý svět, v rámci magistrátu města funguje non-stop bez nutnosti objednání a navíc je zcela zdarma.

Odbor sociálních věcí má proškolené celkem čtyři pracovnice, které Tichou linku, tedy on-line tlumočení nebo on-line přepis obsluhují.

„Klient se sám či s příslušným pracovníkem úřadu, který vyřizuje jeho požadavek, dostaví buď přímo na odbor sociálních věcí, nebo jedna z proškolených pracovnic přijde na dané pracoviště s notebookem. Jeho prostřednictvím se společně přihlásí k Tiché lince a vyřídí vše potřebné,“ popisuje fungování služby Iva Bartošová, vedoucí odboru sociálních služeb.

Vždy se však musí jednat o komunikaci mezi úřadem a klientem. Tichou linku na magistrátu města nelze využívat pro soukromé účely.

Tichá linka se nachází přímo na odboru sociálních věcí, tedy na adrese U Divadla 828, ve 2. patře, v kanceláři č. 205. Fungování linky a komunikaci zajistí tlumočník znakového jazyka či přepisovatel mluvené řeči.

Neslyšící klient navíc může k vyžádání této služby použít speciální kartičku, kterou si může vyžádat na pobočce společnosti Tichý svět v Bělehradské ulici.

Zájemci se sluchovým postižením tam zároveň dostanou podrobnější informace, jak mohou službu tlumočení/přepisu dále využívat pro vyřízení běžných záležitostí.