Pevný radar  plánují v Hlinsku umístit na sedmi místech. Ilustrační foto

Pevný radar plánují v Hlinsku umístit na sedmi místech. Ilustrační foto | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Hlinsko umístí do budek radary. Který z nich zrovna měří, bude tajné

  • 2
Policisté v Hlinsku budou pravidelně střídat měřící místa s novými radary. Radnice tím chce zajistit bdělost neukázněných řidičů. V porovnání s páteřní „pětatřicítkou“ sice není silnice první třídy ze Svitav na Havlíčkův Brod tolik vytížená, přesto Hlinskem a okolními obcemi projede denně kolem deseti tisíc aut.

Vedení města se rozhodlo za tři miliony korun pořídit stacionární radary, které budou dokumentovat ty, kteří překročí povolenou rychlost.

„Mají sloužit k prevenci. Mají být zaměřené především na cizí řidiče, kteří si z Hlinska dělají závodní dráhu. Potvrzují to zkušenosti z jiných měst, kde jsme se na podobně měřiče byli podívat. Potom, co ty radary byly v daných městech nainstalovány, jednoznačně došlo ke zklidnění dopravy,“ řekl starosta města Miroslav Krčil.

Radary by se navíc měly objevovat i ve třech okolních obcích. Zájem projevila Trhová Kamenice, kterou protíná ještě více frekventovaná silnice I/37 z Pardubic na Vysočinu, dále Holetín a zapojit se chce i obec Krouna na stejném tahu jako je Hlinsko.

„Místa už máme vytipována, ale bude záležet na stanovisku dopravní policie a Pardubického kraje,“ uvedl starosta.

Systém by měl na Hlinecku fungovat tak, že kolemjedoucí řidič nikdy nebude vědět, v jakém měřícím stanovišti je zrovna radar umístěn. Bude na městské policii, do jakého sloupku s budkou jeden ze dvou radarů umístí.

„Chceme pořídit dva radary a šest až sedm měřících míst. Na území města by mělo jít o místní část Chlum, ulici Poličskou, pravděpodobně ulici Rváčovskou nebo ulici Resslovou u pivovaru. Budeme o tom ještě jednat,“ řekl Krčil.

Hlinecká radnice si od nových radarů slibuje, že díky nim vybere do městské kasy až 9 milionů korun za rok. Vybrané pokuty mají zaplatit nejenom samotné zařízení, ale také dva až tři nové úředníky, kteří budou mít větší agendu pokut na starost.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit