Hořící hrnec poškodil kuchyň. | foto: HZS Pardubického kraje

Senior chtěl hořící olej při vaření hasit vodou, požár mu způsobil popáleniny

  • 5
S popáleninami převáželi záchranáři do nemocnice sanitkou staršího muže, který zapomněl, že na elektrické plotně vaří. Rozpálený olej v hrnci se mu vznítil, což chtěl napravit politím vodou. Místo uhašení však z hrnce vyšlehly plameny a muže popálily.

Požár vypukl dnes při vaření v jednom z bytů v domě pro seniory v Letohradě na Orlickoústecku. Popáleného muže okamžitě odvezla sanitka do nemocnice. Požár zlikvidovali hasiči.

„Škoda byla předběžně stanovena na 50 tisíc korun a uchránit se podařilo majetek ve výši 500 tisíc korun,“ uvedl vyšetřovatel hasičů Jaroslav Kubíček.

Hasiči radí, ať lidé nikdy nenechávají připravované jídlo bez dozoru, pokud mají zapnuté spotřebiče. Horký olej na pánvi by se za žádných okolností neměl hasil vodou ani vodním hasicím přístrojem, přesto je to stále se opakující chyba.

„Do rozpáleného tuku nikdy nelijte vodu – oheň se hned rozprskne po místnosti a hořet začne všechno široko daleko. Reakce má charakter fyzikálního výbuchu. Každá vodní kapka okamžitě zvětší svůj objem a exploduje. Proto se oheň nejen rozšíří, ale také mnohdy popálí člověka po celém těle. Teplota, kdy se olej vznítí, je zhruba 370 stupňů Celsia,“ vysvětlil Kubíček.

„Nejednejte unáhleně a impulzivně, nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn), pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například: nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče), mokrou utěrku nebo hadr, pokličku, pečicí plech,“ radí hasiči. Pro likvidaci požáru slouží speciální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků (třída F).

15. září 2023