K zaparkování v blízkosti nemocnice musí mít řidiči štěstí.

K zaparkování v blízkosti nemocnice musí mít řidiči štěstí. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Kraj postaví parkovací dům u pardubické nemocnice

  • 13
Radní Pardubického kraje schválili investiční záměr pro výstavbu parkovacího domu v areálu Pardubické nemocnice, kterou trápí naprostý nedostatek volných parkovacích míst pro personál i návštěvníky.

Ti často využívají také parkování podél Kyjevské ulice, což často vede k dopravním komplikacím. Na všudypřítomná auta si stěžují i obyvatelé Pardubiček.

„Odhadovaná částka projektu činí 171,5 milionu korun se zahájením výstavby v roce 2020,“ řekl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Schválený záměr předpokládá výstavbu parkovacího domu o celkové kapacitě zhruba 585 míst na ploše současného bezplatného parkoviště pro řádově sto automobilů.

Politici také zvažují, že zruší devadesát neplacených parkovacích míst podél Kyjevské, kde bude příjezdová komunikace k parkovacímu domu. Celkově se tak rozšíří počet parkovacích míst pro personál o přibližně 390.

„Jsem přesvědčený, že obdobný parkovací dům pomůže zjednodušit dopravní situaci v nemocnici a zajistí návštěvníkům a personálu dostatečný komfort,“ uvedl hejtman kraje Martin Netolický.

Podle něj navíc krajští radní připravují debatu s těmi z magistrátu o dalších místech v protějším areálu bývalé Tesly. Tu totiž město prodá developerovi, který plánuje další parkovací místa.

„Volíme jednoduchý a funkční parkovací dům s minimem překážek a sloupů, což návštěvníci zcela jistě také ocení,“ řekl krajský radní Ladislav Valtr.