Airsoftová zbraň je od té skutečné k nerozeznání.

Airsoftová zbraň je od té skutečné k nerozeznání. | foto: MP Pardubice

Opilec se v restauraci vytahoval s maketou Coltu 1911, hrozí mu pokuta

  • 8
S airsoftovou maketou pistole Colt 1911 se v úterý na zahrádce restaurace v Pardubicích chlubil opilý muž. Přivolaní strážníci mu zbraň zabavili, muži nyní hrozí vysoká pokuta.

Opilý sedmačtyřicetiletý muž se s maketou Coltu 1911 chlubil na zahrádce restaurace na ulici 17. listopadu už před desátou hodinou dopoledne. Začal se s ní vytahovat krátce poté, co si ji koupil.

„Přišlo oznámení na muže, který v podniku střídavě drží v ruce pistoli a sklenici piva,“ řekl mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

Šlo o vzduchovou pistoli na airsoft, která střílí plastové kuličky a funguje na bombičky se stlačeným plynem, svým vzhledem však odpovídala skutečné zbrani.

Muži teď hrozí pokuta až 30 tisíc korun, protože i airsoftová zbraň spadá v zákoně o zbraních a střelivu do kategorie D, což znamená, že člověk s ní nesmí na veřejnosti manipulovat, pokud požil alkohol nebo jiné návykové látky.

„Alkohol muž požil dostatečně, protože výsledek dechové zkoušky byl 2,34 promile. Zbraň jsme odebrali a sepsali oznámení pro správní orgán,“ uvedl Sejkora.

Manipulace se zbraní na veřejnosti, ať už jde o zbraň skutečnou, hračku či maketu zákon z pochopitelných důvodů zakazuje. „Snad bude tento případ varováním pro ostatní,“ dodal Sejkora.