Nemocnice v Chrudimi

Nemocnice v Chrudimi | foto: Michal Klíma, MAFRA

Nemocnice zaplatí pozůstalým čtyři miliony, zanedbala péči o seniora

  • 6
Chrudimská nemocnice v říjnu roku 2015 neposkytla odpovídající péči sedmdesátiletému muži, který následně zemřel. Pozůstalí žádali odškodné devět milionů, nakonec se s nemocnicí domluvili na čtyřech.

Soudní spor se týkal 14 pozůstalých, kteří zažalovali Chrudimskou nemocnici za to, že tam zdravotníci neposkytli dostatečnou péči jejich dědečkovi.

Soud nařídil Nemocnici Pardubického kraje, která zahrnuje i tu Chrudimskou, aby každému přímému příbuznému zaplatila jako újmu půl milionu korun, každému vzdálenějšímu pak 200 tisíc, celkem tedy všem žalobcům čtyři miliony korun.

Původně přitom chtěly rodiny devět milionů.

„Žalobci byli v různém stupni příbuzenství k zemřelému, ale všichni mezi sebou měli velmi pevné pouto. Obě strany však nakonec uzavřely smír a soud jej potvrdil,“ uvedla předsedkyně senátu Jitka Nováková.

Kvůli smíru nebylo možné určit míru zavinění. „Neprobíhalo totiž žádné dokazování. Jediné, čím se celá věc protáhla, bylo to, že mezi žalobci byly i nezletilé osoby. Do věci tak zasáhl ještě opatrovnický soud, který musel vše potvrdit,“ dodala Nováková. 

V říjnu 2015 spadl tehdy sedmdesátiletý muž ve Skutči ze žebříku, skončil právě v Chrudimské nemocnici. Muži tehdy podle spisu lékaři neudělali dostatečná vyšetření a poslali jej domů. Jenže za dva dny se jeho stav výrazně zhoršil, a tak ho záchranáři opět vezli do Chrudimské nemocnice. 

Ačkoli špatně chodil, vyšetření, které by prokázalo příčiny mužových zhoršujících se obtíží, nikdo neudělal. Z nemocnice jej navíc v pozdním odpoledni na vozíku vyexpedovali z nemocnice ven se slovy, ať si sežene odvoz domů. 

Stav starého muže se nezadržitelně zhoršoval, aniž by nejbližší rodina věděla proč. Následující den už jej záchranka vezla rovnou do Pardubické nemocnice. Tehdy byl stav muže velmi vážný, vůbec se nemohl hýbat. 

Došlo na CT vyšetření, které ukázalo masivní krvácení do mozku. 1. prosince 2015 pak muž zemřel.

U soudního jednání nebyl přítomen nikdo z účastníků.

,