Ve Vysokém Mýtě odstřelili komín v areálu bývalé Karosy, ustoupil výrobě

  • 4
V pravé poledne padla k zemi jedna z dominant Vysokého Mýta na Orlickoústecku. V areálu výrobce autobusů Iveco odstřelili 84,5 metru vysoký komín, který byl s bývalou továrnou Karosa spjat od roku 1968, kdy se začal stavět.

Na přelomu let 2018 a 2019 dnešní závod Iveco Bus ukončil provoz původní uhelné kotelny a nahradil ji novými plynovými kotelnami, díky nimž se podařilo významně snížit emise vypouštěné do ovzduší.

Místo komína bude prostor na vybudování zázemí pro výrobu nízkoemisních a plně elektrických autobusů, sdělil generální ředitel Iveca David Kříž.

Komín vyrostl v souvislosti se stavbou horního závodu Karosa, který vznikal v letech 1966 až 1970. Začal se stavět v roce 1968, rok poté byl dokončen a uveden do provozu.

Až do prosince 2018 neprošel žádnou významnou opravou. Pouze v roce 1996 byl rozšířen o elektrostatické odlučovače popílku.

Odstřel komína sledoval i sedmasedmdesátiletý Pavel Paclt, který jako jednadvacetiletý zaměstanec pardubické firmy Průmstav spolu s dalšími lidmi stavbu komína připravoval.

„Stavěl jsem základy, byly zhruba čtyři metry hluboké. Komín pak už pomocí výsuvného ztraceného bednění přijela postavit specializovaná pražská firma,“ vzpomínal Paclt. 

Spolu s ním si odstřel komína od půl dvanácté nenechala ujít ani řada místních, kteří svými auty zaplnili celou Průmyslovou ulici. Kdo přijel méně než půl hodiny před akcí, měl potíže najít místo na zaparkování. 

Komín v číslech

výška: 84,5 m

průměr u paty komínu: 5,7 m

průměr hlavy komínu: 3,2 m

hloubka založení: cca 2,6 m o průměru 11 m

kubatura (bez základů): 580 m³, hmotnost cca 1400 t

Zdroj: IVECO Vysoké Mýto

Komín měl nosnou železobetonovou monolitickou konstrukci kónického tvaru. jeho vnitřní část tvořila vyzdívka z kyselinovzdorného zdiva.

Odstřel doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Policie na nezbytnou dobu uzavřela silnici I/35, hlavní silniční tah z východu Čech na Moravu, která prochází jen pár stovek metrů od odstřelovaného komína.

Na dnešek byla také naplánovaná výluka na trati mezi Chocní a Vysokým Mýtem. Původně byl odstřel naplánovaný na 21. února, protože ale Správa železnic přistoupila k údržbě trati, využilo Iveco této výluky a odstřel komína o den posunulo.

„Demolice komínu proběhne v koordinaci s výlukou, kterou má Správa železnic naplánovanou od 21. do 22. února. Dojde během ní k ořezu křovin a stromů a k opravě defektoskopických vad na dotčené trati,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.