(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Chrudim pošle auta na sídlišti parkovat do podzemí

  • 0
Na sídlišti U Stadionu hodlá Chrudim v roce 2020 či 2021 vybudovat polozapuštěné garáže pro dvacet aut, nad nimiž bude travnatá plocha. Pokud se projekt podaří, nová parkovací místa tohoto typu by měla postupně vyrůst v různých částech Chrudimi.

Radní zatím nerozhodli, jak stavbu v ceně zhruba 4,5 milionu korun budou financovat. „Je možné, že pokud seženeme dvacet zájemců, kteří si to od nás koupí, tak to bude jejich soukromé vlastnictví. Další možností je, že to postavíme z městských peněz a budeme to pronajímat,“ řekl starosta Chrudimi František Pilný.

Místostarosta Chrudimi Aleš Nunvář řekl, že město preferuje prodej. „Mohl by to být pilotní projekt, který by se pak realizoval v dalších lokalitách města. Myslíme si, že o to bude zájem,“ uvedl místostarosta Aleš Nunvář.

Zájemci by tak mohli za jedno stání zaplatit něco přes dvě stě tisíc korun. O stejném projektu hovořilo vedení města už před půldruhým rokem, ale od té doby se - alespoň z pohledu zvenčí - nic nedělo.

Politici rádi před volbami mluví o parkovacích domech, ve skutečnosti na jejich stavbu nemá městská pokladna dost peněz. Stavba modulových garáží hrazená novými majiteli by z tohoto pohledu byla bezproblémová. Nezaberou prakticky žádnou zeleň. Na druhou stranu dvacet nových míst na sídlišti v praxi vlastně vůbec nic neřeší. „Chceme to zkusit,“ řekl Pilný.

V Chrudimi jeden parkovací dům v podzemí už vznikl. V roce 2009 investor Milan Kušta dokončil u Resselova náměstí speciální automatický parkovací systém pro 96 vozů. Další podzemní parkoviště by mohlo vyrůst ve svažitém terénu v prostoru mezi Rubešovou ulicí a Moravovou zahradou, nicméně podle radních by to musela být stavba soukromého investora.

Chrudim se navíc už několik let snaží přimět majitele hotelu Bohemia, aby vybudoval podzemní garáže tak, jak před lety slíbil. Zatím neúspěšně.