Opuštěné prostranství před chrudimským hotelem Bohemia

Opuštěné prostranství před chrudimským hotelem Bohemia | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Za pokus o dotační podvod při dostavbě hotelu dostalo sedm lidí podmínku

  • 6
Krajský soud v Hradci Králové dopoledne rozhodl v případu modernizace chrudimského Hotelu Bohemia Chrudim. Sedmi obžalovaným rozdal za pokus o dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie podmíněné tresty.

V kauze figuruje celkem osm lidí a tři firmy.

Sedm obžalovaných tedy vyvázlo s podmínkou, posledního souzeného senát obžaloby zprostil, stejně jako jednu firmu. Zbylým dvěma společnostem soud uložil finanční tresty ve výši 300 tisíc korun.

Podle obžaloby se v roce 2012 dohodli zástupci investora, společnosti HOMA holding, technického zástupce investora, firmy Cettus a zhotovitele, kterým byl Metrostav, na neoprávněném odčerpání nejméně devíti milionů korun ze zakázky financované z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Rozsudek není pravomocný. „O organizovanou skupinu se nejednalo. Dohoda zločinecké skupiny neexistovala. Snažili se ušetřit, kde se dalo,“ řekl předseda senátu Petr Mráka.

Na poznámku jednoho z obžalovaných, že šlo o komedii, odpověděl.

„Tato kauza mohla působil komicky, ale jen do té doby, než se začalo soudit. Žádná legrace to nebyla,“ dodal Mráka.

Sedm obžalovaných dostalo podmíněné tresty od 26 do 30 měsíců s odkladem na dva roky.

Oprava hotelu měla stát 74 milionů korun, celková dotace měla být 43 milionů korun. Součástí projektu byla nadstavba levého křídla, stavba bowlingového a kongresového sálu či vybudování wellness zóny.

Část dotace, o kterou firma požádala, však nebyla vyplacena a práce se zastavily. Firma odstoupila od smlouvy na poskytnutí dotace. Později majitel společnost i s hotelem prodal jiné firmě.

Pozastavení evropské dotace pro hotel Bohemia souviselo s vyšetřováním zakázky na opravu hřebčína v Kladrubech, na obou se podílela firma Metrostav i pardubická společnost CETTUS.

Krajský soud se případem zabývá podruhé, poté, co vrchní soud loni v březnu rozsudek zrušil a vrátil do Hradce k novému projednání a doplnění důkazů.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit