Ukázka inspirovaná vyloděním v Normandii, v níž se předvedl P 51 Mustang (1.

Ukázka inspirovaná vyloděním v Normandii, v níž se předvedl P 51 Mustang (1. června 2013). | foto: Michal Klíma, MAFRA

Pardubická Aviatická pouť láká na rytíře, mistry světa i scény z války

  • 3
Pořadatelé 24. Aviatické pouti na pardubickém letišti letos v programu připomenou události obou světových válek, představí americké legendární stroje a pozvou úspěšnou skupinu Flying Bulls Aerobatics Team. Vstupenky na akci jsou už v prodeji.

Hlavně ať vyjde počasí, přejí si po loňském ročníku pořadatelé pouti. Před rokem akci nemilosrdně skrápěl déšť a špatné počasí, které panovalo po téměř celé Evropě, nepustilo do Pardubic většinu nasmlouvaných strojů.

Letos by však fanoušci letectví měli zažít satisfakci. Program složený z mnoha částí působí více než plně.

"Diváci uvidí třeba slétanost dvojice nových letadel XA-42 v barvách Flying Bulls Aerobatics Teamu, která od příští sezony budou létat již v plné, čtyřčlenné sestavě. Letošní pouť se tak stane jedinečnou podívanou také z důvodu, že se skupina mimořádně představí se šesti letadly," uvedl za pořadatele Jan Rudzinskyj s tím, že letošní akce ponese podtitul Rytíři nebes a připomene letecké souboje z válečných událostí minulého století.

"V letošním roce, kdy si celý svět připomíná sto let od vypuknutí 1. světové války, bude mít první komponovaná scéna zařazená v programu námět právě v dobách této takzvané Velké války," doplňuje Jan Rudzinskyj.

24. Aviatická pouť

TERMÍN: víkend 31.5.-1.6. na letišti Pardubice.

KONCEPCE: divadlo na zemi i ve vzduchu. Ztvární scény z dějin aviatiky a z válek. Vše je doplněno pyrotechnickými efekty a spoustou pozemní techniky včetně komparsu v dobových kostýmech a uniformách.

PROGRAM: Bojové ukázky se nezastaví jen v období druhé světové války, ale jedna z komponovaných scén zahrne i vietnamskou válku. Pozemní ukázku doprovodí ukázky vrtulníků Bell 47G a Bell AH-1G Cobra společně s americkým strojem T-28 Trojan. Událostí se stane představení legendárního amerického stíhače P-38L Lightning.

VSTUPENKY: na webech ticketstream.cz, ticketart.cz a ticketportal.cz. Dospělí zaplatí 260 Kč, děti do 15 let padesátikorunu. Na místě budou lístky dražší.

Velkou událostí letošní Aviatické pouti se jistě stane představení legendárního amerického dvoutrupého stíhače P-38L Lightning. Na Aviatické pouti se ve dnech 31. května a 1. června představí společně s americkým dvoumotorovým bombardérem B-25J Mitchell a námořním stíhačem F-4U-4 Corsair.

"Návštěvníci uvidí jak ukázku jednotlivých letadel, tak celé tříčlenné skupiny, a jako opravdovou lahůdku slétanost dvojice lightningu a corsairu, během níž piloti předvedou i společný přemet," lákají hosty na webu aviatickapout.cz pořadatelé.

Do období druhé světové války zase zanese diváky scéna odehrávající se v jarních měsících roku 1945. Tehdy německá vojska přesouvala své jednotky a také zajatce z východu směrem na západ.

"Právě osvobození kolony se zajatci bude hlavním motivem představení, ve kterém se z letecké techniky představí americký stíhací North American P-51D Mustang společně se sovětským stíhačem Jakovlev Jak-3," doplnil Jan Rudzinskyj.

K Aviatické pouti už tradičně patří také bohatý pozemní program. Jeho součástí letos bude ukázka historické i současné vojenské techniky, automobilových veteránů a na letišti si dají sraz také hasiči s technikou. Připraven bude kulturní program a velký dětský den.

Vstupenky na pouť, kterou pravidelně navštěvují tisíce lidí, jsou už v prodeji na portálech Ticketstream či Ticketportal. Předprodej končí 30. května ve 12 hodin.