Pardubické letiště navštívil An-22, největší vrtulové nákladní letadlo

  • 165
Na pardubické letiště zavítala rarita. Pár minut před jedenáctou hodinou dosedl na ranvej speciální nákladní letoun An-22 Antej, největší letadlo tohoto druhu s turbovrtulovými motory. Pár minut po druhé odpoledne bylo zase pryč. Do Česka zavítalo po 13 letech na zakázku Armády České republiky.

„Na pardubickém letišti bude přistávat poprvé,“ potvrdila ráno výjimečnou akci mluvčí Správy letiště Pardubice Iva Machová.

Ukrajinský obří čtyřmotorový turbovrtulový letoun pochází z poloviny 60. let 20. století. Přes svou hmotnost je schopen vzlétnout a přistát i na nezpevněných plochách.

Po sedmi fatálních nehodách byly v roce 2008 tyto stroje na osm let uzemněny. Od září 2016 kus s imatrikulací UR 09307 opět létá.

Strategický nákladní letoun An-22 Antej může ve svém 33 metrů dlouhém nákladovém prostoru vézt 80 tun nákladu o objemu 639 m3, který k cíli až do vzdálenosti 10 950 km dopraví pěti- až osmičlenná posádka rychlostí 740 km/h. 

Přetlaková kabina v přední části letounu pojme kromě posádky také 28 cestujících. Díky šířce nákladového prostoru 4,4 m může letoun přepravovat i tanky. 

Armáda blíže neupřesnila, co letadlo převáží.

„Toto letadlo je určené na strategickou leteckou přepravu z programu SALIS pro dodávku materiálu,“ uvedla mluvčí armády Magdalena Dvořáková s tím, že pro tyto účely je to česká premiéra.