Na startu závodu se sešli jak vrcholoví sportovci, tak i běžci z řad...

Na startu závodu se sešli jak vrcholoví sportovci, tak i běžci z řad veřejnosti. (24. března 2018) | foto: Ondřej Driml

V Dřítči běželi Šeberle i Doktor. Stříbrné Mäki kopce nechyběly

  • 0
O víkendu se v Dřítči uskutečnil třetí ročník běžeckého závodu Grand Prix. V malé vesničce nedaleko Pardubic se sešly legendy Roman Šebrle a Martin Doktor, dorazila třeba také Kristiina Mäki a tenistka Lucie Hradecká.

Závodníci, kteří se přihlásili na čtyř- či osmikilometrovou trať víkendové Grand Prix Dříteč 2018, si mohli se desetibojařem Šebrlem a kanoistou Doktorem poměřit síly. Na „čtyřce“ si navíc mohli porovnat výkonnost také s několikanásobnou mistryní republiky a českou rekordmankou na vytrvaleckých distancích Kristiinou Mäki. 

Dění v golfovém resortu přihlížel též mistr světa v hodu diskem Imrich Bugár, jenž společně se Šebrlem předával ceny nejrychlejším dětem, a další úspěšná olympionička, tenistka Lucie Hradecká.

Šebrle dorazil do cíle hlavního závodu až daleko za vítězi, Ladislavem Kučerou z českotřebovského Iscarexu a Janou Matyášovou z orlickoústecké Silvity. Na vítězný čas 27:25,1 minuty na celkově 43. místě ztratil bezmála jedenáct minut, z čehož je zřejmé, že běžecké klání pojal rozvážně, spíše v kondičním tempu.

„Trať je tady výborná, na betonu a po rovině úplně ideální na nějaký rychlý čas. Užil jsem si to, běželo se mi dobře,“ líčil někdejší desetibojařský šampion.

Kristiina Mäki si doběhla pro stříbrnou medaili

Stejně starý Doktor (oběma českým sportovním legendám je nyní 43 let) byl na poloviční trati sedmadvacátý, když doběhl s osmiminutovým odstupem na triumfujícího Tomáše Pozlera (čas 14:52,4 minuty). 

Podle očekávání tak z přítomných osobností dosáhla nejlepšího výsledku 26letá Mäki, na čtyři kilometry stříbrná (ztráta 40,6 vteřiny).

„V lednu jsem se vrátila ze soustředění z Afriky a dostala jsem po týdnu příušnice, měla jsem pětitýdenní přestávku. Tohle byl první rychlejší test. Trať se mi líbila moc, mám ráda silnici a nevadilo mi, že tu nebyly kopce,“ líčila jedna z ambasadorek Grand Prix.

Její organizátoři mají v plánu ucházet se příští rok o pořádání mistrovství republiky v přespolním běhu dospělých nebo mládeže.

„Přemýšlíme o tom. Ty tři roky nás vycvičily tak, že závody umíme změřit, dokážeme udělat doprovodné aktivity. A Jakub Holuša, medailista z halového mistrovství světa i Evropy, už vytipoval trať,“ uvedl šéflékař Českého olympijského výboru Jiří Neumann.