Zoo pomáhá s ochranou vzácných pěvců, na jejich záchranu darovala 40 tisíc

  • 0
Prostřednictvím programu Tři koruny ze vstupu, kterým ostravská zoologická zahrada podporuje záchranu dvaceti druhů ohrožených zvířat ve světě, pomáhá mimo jiné přežít i kardinálovcům zeleným. Ti jsou v Červeném seznamu řazeni do kategorie ohrožených druhů.

„Jde o nádherně zelenožlutě zbarveného pěvce z Argentiny, kterého od roku 2008 chováme v naší zoo, ale navíc ho pomáháme zachraňovat společně s nadací Fundación Temaikèn i v jeho domovině,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Do ochrany kardinálovce v Argentině se ostravská zoo zapojila v roce 2020, kdy začala podporovat aktivity nadace, která nejen chrání jeho přirozené prostředí, ale i vypouští tyto pěvce zpět do přírody poté, co je zabavila překupníkům na černém trhu.

„Především samečci jsou na černém trhu žádáni kvůli pestřejšímu zbarvení a výraznému zpěvu. Z deseti odchycených jedinců přežije průměrně jen jeden,“ upozornila Nováková.

V roce 2022 poskytla ostravská zoo argentinské nadaci 40 tisíc korun. „Peníze její členové využili na pořízení šesti vysílaček a dvou dalekohledů pro sledování vypuštěných kardinálovců a na nákup náplní do 3D tiskárny na výrobu identifikačních kroužků pro zvířata,“ přiblížil využití peněz koordinátor záchranných projektů František Příbrský.

Mládě vzácného dravce našlo náhradní rodiče, na svět mu pomohli chovatelé

„V průběhu loňského roku byli pěvci v Argentině vypuštěni do přírody třikrát, a to na dvou různých místech. Díky nim se na svobodu vrátilo 44 kardinálovců zelených zachráněných z nelegálního obchodu, což jsou dvě procenta ze všech volně žijících kusů,“ dodal Příbrský.