Žirafí samec, který se v ostravské zoologické zahradě dožil téměř dvaadvaceti...

Žirafí samec, který se v ostravské zoologické zahradě dožil téměř dvaadvaceti let. | foto: Pavel Vlček, ZOO Ostrava

V ZOO Ostrava uhynul druhý nejstarší žirafí samec Česka, bylo mu 22 let

  • 1
V ostravské zoologické zahradě uhynul v noci na středu téměř dvaadvacetiletý samec žirafy Rothschildovy. Byl druhým nejstarším žirafím samcem v Česku a celkem zplodil sedm mláďat.

„Podle plemenné knihy byl druhým nejstarším žirafím samcem v rámci České republiky a Slovenska, nejstarším byl samec z pražské zoo, který uhynul ve stáří 22 let, čtyři měsíce a 15 dnů,“ potvrdila mluvčí zoo Šárka Nováková. 

Samec se narodil v Zoo Olomouc. „Pocházel z dvojčat, což je u žiraf velmi raritní. Do Ostravy byl dovezen jako nový chovný samec v roce 2003. Během svého dlouhého života v ostravské zoo zplodil celkem sedm mláďat, z nichž se šest podařilo odchovat,“ uvedla Nováková.

V současné době v zoo zůstávají dvě samice - sedmnáctiletá samice narozená v Zoo Ostrava v roce 2003 a letos dovezená rok a půl stará samice ze Zoo Praha.

Žirafa Rothschildova je jedním z několika poddruhů žiraf, které se od sebe liší zejména vzorkem srsti. 

Ve své africké domovině patří k silně ohroženým druhům, a to hlavně kvůli úbytku přirozeného prostředí. Největší samci žirafy mohou být i více než šest metrů vysocí a vážit mohou až 1,5 tuny.

,