Vzpomínka z roku 2013. Ostravské mládě, jehož otcem se stal hroch Honza, nejstarší hroší otec v Evropě.

Vzpomínka z roku 2013. Ostravské mládě, jehož otcem se stal hroch Honza, nejstarší hroší otec v Evropě. | foto: Pavel Vlček

Padesátiletý hroch z ostravské zoo je celebrita, možná bude opět otcem

  • 0
Zoologická zahrada v Ostravě, která má ve znaku hrocha obojživelného a vede Evropskou plemennou knihu tohoto druhu, připravila už její 11. vydání. Obsahuje informace o 1 470 jedincích chovaných v evropských zoologických zahradách od roku 1850. Loni jich tam žilo 208.

„V Evropě se loni narodilo deset mláďat a devět hrochů uhynulo, mezi nimi i samec ze zoo u Katovic, který byl nejstarším hrochem v historii zahrad. Měl zřejmě 55 let, v polské zoo žil 52 let. V přírodě se hroši dožívají jen asi čtyřiceti let. V lidské péči více,“ líčí mluvčí zoo Šárka Nováková.

Ostravský samec Honza se narodil už v roce 1967, má tedy padesát let, a vzhledem k pokročilému věku je celebritou. „V roce 2013 se stal nejstarším hroším otcem a my doufáme, že ne naposledy,“ netají Nováková.

Honza zplodil se svými partnerkami v Ostravě 32 potomků. Odchovat se podařilo 19 z nich, většinu samici Katce, která už uhynula. „Teď máme mladou, teprve čtyřletou samičku. Ošetřovatelé zatím jejich páření nepozorovali, ale oba hroši spolu velmi dobře vycházejí. Proto doufáme, že bychom se mohli ještě dočkat dalšího mláděte,“ dodává Nováková.