Klisna sklouzla do potoka. O život zvířete bojovali hasiči čtyři hodiny

  • 3
Náročnou záchranu stárnoucí klisny mají za sebou čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku. Zvíře sklouzlo do potoka a zůstalo bezmocně ležet v bahně. Na místo povolali veterináře. Po čtyřech hodinách se klisnu podařilo zachránit a podle majitelky je zvíře v pořádku.

Jednadvacetiletá klisna Greta na okraji výběhu v Jeseníku nad Odrou, místní části Blahutovice, sklouzla v sobotu odpoledne do potoka a zůstala ležet v bahně. Majitelka zavolala po patnácté hodině na pomoc hasiče.

„Hasičům se ji podařilo vytáhnout v několika etapách. Nejprve ji z bahna a ledové vody vytáhli rukama pomocí požární hadice. Po několika ‚zdravotních‘ přestávkách ji postavili na nohy pomocí speciální trojnožky a záchranné sítě, po odpočinku ji z popruhů uvolnili,“ popsal krajský mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Hasičům asistoval veterinář. Zvíře se nedokázalo samo pohnout. Hasiči kvůli terénu nemohli využít obvyklou těžkou techniku a pomohli si trojnožkou a záchrannou sítí s pevnými popruhy. Nakonec klisnu zvedli, během záchrany dostala infuzi, vodu a seno.

Nebylo jisté, zda noc zvíře přežije. Podle majitelky je Greta v pořádku a „vypadá zatím v pohodě“.

Na záchraně se podílely tři profesionální jednotky ze stanic Nový Jičín, Ostrava-Přívoz, která se specializuje na záchranu zvířat a Ostravy-Zábřehu s technickým kontejnerem a jednotka dobrovolných hasičů Jeseník nad Odrou-Hůrka.