Diskuze

Také vlci se stali součástí hybridní války, prozrazuje zoolog Kutal

Vlčí smečce v Beskydech se letos narodila mláďata. Znamená to, že se vlci stávají stálou součástí zdejší přírody. „Mohli by se postupně šířit i na další vhodná území v okolí Beskyd, vše ale záleží na postojích člověka. Ze všeho nejvíc totiž vlky ohrožuje pytláctví,“ říká zoolog Miroslav Kutal z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KJ

Jo, dezinformací je spousta. Když u nás ještě žádní nebyli, šířily se například tklivé pohádky o tom, jak je člověk jediný tvor, který zabíjí pro zábavu, jak vznešený vlk zabíjí pouze pro ukojení hladu blá blá blá. Vlk je predátor, my jsme měkcí a růžoví a pokud nepřestaneme připomínat, že navíc máme i zbraně, začnou se objevovat útoky.

1 0
možnosti
ZP

Naše rodina má s likvidací vlků dlouholeté zkušenosti. Mrtvý vlk, dobrý vlk. V naší krajině nemá vlk místo.

3 5
možnosti
LM

A Pavlišové zase nemají místo mezi slušnými lidmi!

0 2
možnosti
Foto

Šumava: Rys dnes redukuje přemnoženou vysokou. Přesto je u myslivců e-e, protože jim ubyl počet úlovků. Že ta přemnožená vysoká nadělá větší škody na lesních porostech, než rys, je nezajímá. Zajímavější je úlovkovné od střeleckých tůristů.

Stejně tak černá. Dlouho chráněná. A dnes s ní máme problém. Je přemnožená. Vlk by si s tím poradil.

Ovčáci byli celá staletí zvyklí na vlka a dokázali si poradit. Dnes neumí nebo nechtějí a natahují ruce pro odškodné. Ne! Vlk sem patří! Je to "lékař" přírody. Zlikviduje, co do ní z darwinistického pohledu nepatří. Naopak nám pomůže v regulaci škodné.

Napadení člověka? Směšné. Vybíjeli jsme jej tak dlouho, že má v genech se nám vyhýbat. Nejsme na Aljašce v 18.století.

NECH VLKA ŽÍT!

4 2
možnosti
Foto

Funguje to trochu jinak, než píšete. Predační tlak dokáže kořist z jejich teritoria vytlačit. Šelmy zabíjejí, když mají příležitost, ne jenom z hladu. Ale zase nebudou riskovat, pokud nemusí. Myslivci s nimi problém obecně nemají, jedná se o jednotlivce.

Za vyhubením vlků byli ovčáci, ne myslivci. Vlka je snadnější otrávit, než ulovit... a hlavní příčinou vymyzení byl jed v návnadách, pasti a podobně.

Vlci se vyhýbat člověku učí, nic takového v genech nemají. Pokud má smečka negativní zkušenost s člověkem, vyhýbá se mu a to naučí i své potomky, tak si to předávají. Medvědi tuhle výhodu nemají a taky jejich útoky na Slovensku jsou častější. Poslední smrtelný útok na Aljašsce byl způsoben nevhodným chováním člověka ve vlčím teritoriu, útočili zdraví čistokrevní dobře živení divocí vlci a útok byl klasifikován jako predační. Stalo se to teď ve 21. století.

4 2
možnosti
JH

Vlk do přírody patří. Určitě,víc než hnutí Duha nebo jiné obskurní, přírodě škodící organizace.

2 2
možnosti
Foto

Pro někoho je vlk modla, někdo má rád troubící jeleny a jiný zase kočičky. Že by zoolog měl dělat z vlků vědu? Jsou prostě součástí přírody stejně jako vlaštovky a rorýsi kteří mimochodem jdou do kopru a nikdo o nich nepíše.

1 1
možnosti
JH

J32i52ř45í 46H61o73f31m71a81n

15. 10. 2021 16:57

Je dobře, že je teď všem jasné, že oficiální informace je, že je úplně normální, že vlci přijdou k baráku a zakousnou psa. (Trochu moc že na můj vkus.)

A doufám, že nikdo nebude šířit dezinformace, že to není pravda. (A dvě navrch.)

4 1
možnosti
MK

Neni to normalni. Pokud neni vlk premnozen jako v Turecku nebo v Rusku a ma dostatek jine potravy, pes ho nezajima. Taky byste radeji lovil srnce nez dobrmana. Takze sance na to, ze vam vlk odnese psa od domu je mensi nez ze budete kousnut vlkodlakem.

0 1
možnosti
KK

K28a56r82e19l 88K32r29i83z

15. 10. 2021 16:30

Mrtvý vlk, dobrý vlk. Tyto krvežíznivé bestie do střední Evropy nepatří. Nebyli tu přes dvě stě let a nikomu to nevadilo. Přesně naopak. Až zadáví nějaké děti, budou "ochránci" tvrdit, že šlo o chudáčky vlky - "nemocné jedince", které jsme MY k tomu svým jednáním a vztahem k Matce přírodě přinutili... vždyť to známe.

5 7
možnosti
Foto

Poslední útoky v našich končinách se odehrál v Polsku. V r. 2018 5 km od hranic se Slovenskem. Zaútočil na dvě děti, předtím na ženu. Nejdříve ochránci tvrdili, že se nejednalo o čistokrevného vlka, nebo to nemusel být vlk nebo nebyl zdravý. Test DNA a pitva potvrdil, že se jednalo o čistokrevného zdravého vlka. Pak začali tvrdit, že někomu utekl ze zajetí.

V Březnu 2021 zaútočili vlci na dřevorubce. Podle popisu se jednalo o predační útok... zaútočili současně zepředu a zozadu, jak to běžně dělají. Dřevorbcům se je podařilo zahnat, ale podle zpráv se jedná o problémovou smečku, která už nějakou dobu nemá respekt z lidí. Stalo se to 35 km od hranic ze Slovenskem.

Vzdálenost mezi oběma útoky je 60 km, co vlk zvládne překonat rekreačním tempem v pohodě za noc.

3 0
možnosti
JV

J82o85s18e61f 50V42a15c39e11k

15. 10. 2021 16:13

Jen bych se zeptal, proč asi byli vlci vyhubeni?

Proč asi vznikla pohádka Červená karkulka?

Chápu, že pan zoolog bude prosazovat jinou tezi, ale to bychom si sem potom také mohli nasadit mamuty. Vždyť to bylo jejich úuemí

3 3
možnosti
LS

A proč vznikla pohádka o perníkové chaloupce?

1 0
možnosti