ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČD

Kvůli nezájmu cestujících bude na Vítkovsku jezdit jen polovina vlaků

  • 3
Z vlakového nádraží v Budišově nad Budišovkou na Opavsku teď v pracovním týdnu vyjíždí osm spojů denně, příští rok to bude jen polovina. Stejně je to i se spoji, které na nádraží přijedou. Významná část vlaků mezi Vítkovem a Budišovem nad Budišovkou mizí kvůli nezájmu cestujících.

Provoz se od prosince změní na celé trati, jejíž druhá konečná je v Suchdole nad Odrou. Lidé budou více využívat autobusy.

„Ne všechny vlaky budou zajíždět ze Suchdola až do Budišova nad Budišovkou. Více vlaků bude končit už v Odrách anebo ve Vítkově. V časech, v nichž vlaky přestanou jezdit, lidé mohou využít autobusovou dopravu,“ shrnul zrušení některých vlakových spojů na trati Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal.

Doplnil, že cestující o spojení nepřicházejí, autobusy jezdí mezi Budišovem a Vítkovem a mezi Vítkovem a Odrami. V nových jízdních řádech budou jednotlivé spoje navazovat a umožní i přestupy mezi úseky obsluhovanými autobusy a těmi s vlakovou dopravou.

Změnu koordinátor krajské dopravy projednal i se zástupci dotčených měst. „Nízká vytíženost vlaků je obecně dražší než autobusy. Vycházeli jsme z podrobných analýz vytíženosti a v těchto vlacích bohužel jezdili jen jednotlivci,“ upřesnil Stejskal.

Totéž potvrdil starosta Budišova nad Budišovkou Patrik Schramm. „Měli jsme k dispozici čísla obsazenosti jednotlivých spojů a některé z nich byly na konečnou nevyužívané. Základní obslužnost je zachována,“ uvedl.

V pracovních dnech se tak v Budišově vlaková doprava sníží na polovinu a pokryje obslužnost jen ve špičkách. Jezdit už nebude například první ranní spoj, který bude od 11. prosince zahajovat jízdu až v Odrách. O několik hodin dříve na budišovském nádraží provoz během týdne i skončí. Hned několik spojů od prosince začíná jezdit výhradně o víkendech.