(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Senior uvázl ve vaně. Hladového jej po několika dnech vytáhli strážníci

  • 14
Senior s omezenou svéprávností z Bohumína uvázl na několik dní ve vaně. Vyhladovělého jej vytáhli až strážníci, které zalarmovala jeho opatrovnice. Její klient se totiž nedostavil pro týdenní kapesné.

Pětašedesátiletý epileptik s psychickými problémy žije sám, ale dohlíží na něj opatrovnice ze sociálního odboru bohumínské radnice.

Muž vlezl do vany, ale už se z ní sám nedokázal dostat. Několik dní tak byl bez oblečení, bez jídla a pil jen vodu.

Podle bohumínských úředníků takto ve vaně živořil nejméně dva dny, přesněji ale dobu, po kterou senior uvízl v nedobrovolné pasti, určit nedokázali.

Když si senior ani dva dny po termínu nevyzvedl své týdenní kapesné, zalarmovala jeho opatrovnice policii.

„Už se sice několikrát stalo, že si popletl dny v týdnu a pro kapesné se zapomněl zastavit, ale vždy pak dorazil následující den. Teď ovšem poprvé nepřišel vůbec. Navíc nereagoval ani když domovník na moji telefonickou žádost opakovaně bušil na dveře jeho bytu. Začala jsem se proto bát o život klienta,“ podotkla Eva Nováková ze sociálního odboru bohumínské radnice. Opatrovnice navíc měla klientovi předat léky z neurologie.

Překřičel i nahlas puštěné rádio

Když dorazili přivolaní strážníci, v bytě hlasitě hrálo rádio. Přesto po několikátém zabouchání na dveře bylo slyšet volání o pomoc. 

„Hlas muže nás zval dál. Když jsme mu odpověděli, že je zavřeno, ať nám otevře, řekl, že by rád, ale že je ve vaně a nemůže z ní ven. To už jsme neváhali ani minutu a s pomocí speciálních nástrojů jsme dveře odemkli,“ řekl zasahující strážník Stanislav Lukša.

Vyčerpaného, dezorientovaného a hladového muže strážníci z vany vytáhli. Muž nebyl schopen ani chodit, strážníci proto přivolali záchranku. Ta dotyčného předala do péče lékařů Bohumínské městské nemocnice.