Úsek mezi stanicemi Kolonie Jeremenko a Dolní Vítkovice.

Úsek mezi stanicemi Kolonie Jeremenko a Dolní Vítkovice. | foto: Dopravní podnik Ostrava

Tramvaje v Ostravě zrychlují, osmdesátkou jedou už na třetím úseku

  • 1
Zatímco na většině tratí mohou jet ostravské tramvaje maximálně šedesátikilometrovou rychlostí za hodinu, na modernizovaných úsecích mají řidiči šanci zrychlit až na osmdesátku. A takové úseky jsou v Ostravě už tři.

Poslední přibyl v minulých dnech v obvodu Jih, kde skončila modernizace části trati mezi Dubinou a centrem města. Rekonstrukce trvala asi měsíc a stála přes 18 milionů korun, přičemž 85 procent nákladů pokryjí evropské dotace. 

Kromě opravených trolejí, kolejiště či přejezdu je instalováno i nové zábradlí u cyklostezky.

„Rychlejší jízda je možná v úseku mezi zastávkami Kolonie Jeremenko a Dolní Vítkovice. Díky zrychlení ušetří cestující při jedné jízdě 30 vteřin. V součtu může jít teoreticky o úsporu až 235 hodin denně ve spojích na linkách číslo 1, 6 a 10,“ řekla mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Tereza Šnoblová.

„Snažíme se, aby městská hromadná doprava konkurovala osobním autům spolehlivostí, pohodlím, bezpečností, ale i rychlostí. Podařilo se nám zrychlit jízdu už na třech úsecích a tím nekončíme,“ uvedl ředitel DPO Daniel Morys.

Osmdesátkou jezdí už delší dobu tramvaje také mezi zastávkami Nová Ves Vodárna – Obchodní centrum Třebovice, a to s přerušením na Svinovských mostech, a Důl Zárubek – Hranečník. Příští rok má DPO v plánu zrychlit úsek mezi zastávkami Josefa Kotase – Dubina.

Osmdesátkou se nově jezdí mezi stanicemi Kolonie Jeremenko a Dolní Vítkovice.

Osmdesátkou se nově jezdí mezi stanicemi Kolonie Jeremenko a Dolní Vítkovice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz