Policisté zasahují před Fakultní nemocnicí Ostrava. (10. prosince 2019)

Policisté zasahují před Fakultní nemocnicí Ostrava. (10. prosince 2019) | foto: Jaroslav OžanaReuters

Policie odložila případ střelby v ostravské nemocnici, pachatel je mrtvý

  • 12
Policie dokončila vyšetřování a odložila případ střelby v ostravské fakultní nemocnici, kterou loni v prosinci nepřežilo sedm lidí a dva byli zraněni. Pachatel je mrtvý, odložení kauzy je v takovém případě obvyklý postup, protoře není koho stíhat a trestat.

„Rozhodnutí o odložení už policie vydala. Nyní se rozesílá všem zainteresovaným stranám,“ potvrdil státní zástupce David Bartoš z Krajského státního zastupitelství v Ostravě. 

Dvaačtyřicetiletý pachatel Ctirad Vitásek sice z nemocnice stihl utéci, ale krátce po střelbě spáchal sebevraždu. Policie jej tedy nemůže stíhat. 

V ostravské fakultní nemocnici zaútočil loni 10. prosince. Po sedmé hodině ráno v čekárně traumatologie muž s pistolí v ruce zblízka a bez varování zasáhl devět lidí. Čtyři lidé zemřeli na místě, další tři podlehli zraněním později. 

Vitásek po útěku z nemocnice dojel do Děhylově na Opavsku, tam se před příjezdem policejních hlídek, které už mu byly na stopě, střelil do hlavy.

Státní zástupce David Bartoš již dříve konstatoval, že pokud by střelec přežil, hrozil by mu výjimečný trest, tedy dvacet až třicet let vězení. A vzhledem k počtu obětí případně i doživotí. Takto muselo vyšetřování děsivého případu skončit odložením věci. 

Kriminalisté se nicméně při vyšetřování snažili zjistit například střelcův motiv, případně jestli mu někdo nepomáhal. 

Podle Bartoše budou závěry vyšetřování on i policie komentovat později, až bude rozhodnutí všem doručeno. 

,