Protesty nepomohly. Krajští úředníci v březnu schválili změny v orlovské...

Protesty nepomohly. Krajští úředníci v březnu schválili změny v orlovské nemocnici. | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Ortopedie se stěhuje z Orlové, před Karvinou dostal přednost Havířov

  • 1
Stěhování ortopedie z Orlové nabralo nečekaný směr. Tým lékařů se totiž nepřesune do Karviné, jak se dosud předpokládalo. „Chceme co nejdříve začít operovat rizikové pacienty v Havířově,“ řekl MF DNES primář ortopedického oddělení Tomáš Knybel.

„Stěhování zahajujeme už dnes,“ potvrdil ředitel havířovské nemocnice Norbert Schellong. „První ortopedická operace by se u nás mohla konat asi za dva týdny,“ odhadl.

Dosud se přitom zdálo, že ortopedický tým zakotví v Karviné-Ráji, kam už asi tři měsíce jezdí orlovští lékaři měnit klouby lidem, u nichž hrozí riziko komplikací. Tuto nemocnici si na jaře zvolil primář Knybel, když bylo jasné, že v Orlové nezůstanou akutní lůžka a většina zdravotníků přejde do karvinské nemocnice, k níž patří i Orlová.

Už tehdy si ortopedové mohli vybrat mezi Karvinou a Havířovem. Obě nemocnice zřizuje kraj, donedávna tvořily personální unii pod jedním ředitelem, ale ani jedna nenabízela ideální podmínky pro přestěhování celého oddělení. V Karviné-Ráji je dost lůžek, ale chybí vhodné operační sály. V Havířově tomu tehdy bylo přesně naopak.

Ačkoli havířovská nemocnice usilovala o získání ortopedie řadu let, vyhrála Karviná-Ráj, a to z pragmatických důvodů. „Máme s nemocnicí pracovní smlouvy, akreditaci pracoviště a nasmlouvané výkony s pojišťovnami,“ nastínil Knybel.

Proč tedy náhlá změna názoru? „Slibovali nám, že v Karviné připraví podmínky a vybudují pro nás odpovídající operační sály. Teprve se ale jedná o penězích na studii proveditelnosti, což znamená, že nových sálů se dočkáme až za několik let. Jenže v takových podmínkách se nedá pracovat,“ uvedl Knybel.

Kraj vyhověl žádosti ortopedů

Proto v minulých dnech napsal vedení obou nemocnic i radním kraje dopis s argumenty a požadavkem na přesun do Havířova. „Podepsalo ho přes šest desítek zaměstnanců mého oddělení. Stěhovat se nás má 66,“ podotkl Knybel.

A kraj ve středu oznámil, že ortopedie se nakonec postěhuje do Havířova, ale s tím, že fungovat tam začne až od 1. ledna 2020.

„Uděláme vše pro to, aby se ortopedický tým přesunul do Havířova a mohl tam naplno fungovat od začátku příštího roku. Bude tam mít kvalitní podmínky pro péči o pacienty. Žádosti ortopedů jsme se rozhodli vyhovět zejména kvůli pacientům. Napjatá atmosféra a vztahy i nespokojenost mezi zdravotníky nepřispívají k pohodě nemocných, o jejichž zdraví nám jde především,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

V nemocnicích vládne napětí

A právě zmíněné napětí přimělo zdravotníky k urychlení přesunu. Den po oznámení, že ortopedové nezůstanou v Karviné-Ráji, tam totiž nemohli operovat své pacienty.

„Náš tým jel do Karviné, aby tam operoval prvního ze dvou pacientů naplánovaných na čtvrtek. V Orlové jsme je operovat nemohli, protože momentálně chybí anesteziologové. V Karviné anesteziolog připravený byl. Ale obě naše operace byly zrušené z kapacitních důvodů,“ popsal zvláštní situaci Knybel. 

Po čtvrtečním setkání s orlovskými ortopedy i představiteli nemocnic v Karviné-Ráji a Havířově řekl náměstek hejtmana, že před plánovanými zákroky musí dát lékaři někdy přednost akutním případům. „Tak vedení nemocnice zdůvodnilo i tyto případy,“ tvrdil Gebauer.

Ujistil také, že pacienti, kteří mají do konce roku naplánovaný ortopedický zákrok u týmu primáře Knybla v karvinské nemocnici, ani akutní případy, se nemusí obávat, že by se jim nedostalo péče.

„S každým, kdo má naplánovaný jakýkoli ortopedický zákrok, se spojí nemocniční personál a dohodne další postup. Akutní případy se budou řešit neodkladně v Havířově, nebo v Karviné-Ráji,“ upřesnil.

Operační týmy zatím pendlují mezi nemocnicemi

Primář orlovské ortopedie uvedl, že i když teď musí jeho operační týmy pendlovat mezi nemocnicemi a převážet instrumentárium, zatím se jim stále daří zvládat výměny kloubů u stejného počtu pacientů jako v minulých letech.

„Chci zdůraznit, že naší snahou bude zvládnout všechny naplánované operace,“ řekl Knybel a dodal, že v příštích dnech bude zřejmě operovat především v Orlové, ale co nejdříve chce začít v Havířově.

Náměstek hejtmana s ředitelem Schellongem shodně upozornili, že havířovská nemocnice je jiný právnický subjekt než Karviná-Ráj, pod kterou patří Orlová. „Administrativní a legislativní kroky spojené s převodem celého oddělení, pracovních smluv i dohod se zdravotními pojišťovnami potrvají asi dva měsíce. Operace pacientů by však měly začít dříve,“ dodal Gebauer.