ilustrační snímek | foto: Policie ČR

V Beskydech narazil motocyklista do traktoru, na místě zemřel

  • 11
Tragédií skončila v pondělí odpoledne dopravní nehoda v katastru beskydské obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku. Řidič motocyklu tam narazil do traktoru, těžkým zraněním na místě podlehl, ačkoliv se mu svědci a záchranáři hned snažili pomoci.

Nehoda se stala na horské silnici I/56 před půl třetí odpoledne. Třiatřicetiletý motocyklista jel ve směru od Bílé k Ostravici, když nestihl ve svém jízdním pruhu zareagovat na traktor, který podle policie právě pracoval. Zda osekával trávu na krajnici, či něco jiného, policie nesdělila.

Záhy se o střetu dozvěděli záchranáři a k místu vyrazila jak sanitka, tak z Ostravy i vrtulník. Motocyklista zůstal po nárazu do pracovního stroje bez známek života. Nejprve mu poskytli první pomoc svědci nehody, a to včetně zevní masáže srdce. Nedlouho poté dorazili záchranáři.

Tragická nehoda motocyklisty se stala v katastru obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku na horské části silnice I/56.

Tragická nehoda motocyklisty se stala v katastru obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku na horské části silnice I/56.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

„Veškerá možná resuscitační péče však ani po desítkách minut nevedla k obnovení krevního oběhu, a zasahující lékaři tak museli nakonec konstatovat smrt. Poranění muže byla neslučitelná se životem a na místě jim podlehl,“ uvedl krajský mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Dechová zkouška na alkohol u řidiče traktoru byla negativní, doprava na frekventované silnici byla několik hodin uzavřena a vozidla v Bílé a v Ostravici byla odkloněna na objížďky. Příčinami nehody se policisté dále zabývají.

Závažná nehoda se stala i v Karviné

V Moravskoslezském kraji to nebyla v pondělí jediná závažná nehoda. Už dopoledne v karvinské části Ráj, a to na výjezdu ve směru na Český Těšín, nejspíše nedala dodávka přednost a srazila se s osobním vozem. Při nárazu se zranili tři lidé.

Nejvážněji 56letý řidič dodávky. „Muž byl nalezen pod vozidlem v bezvědomí a v přímém ohrožení života. Utrpěl mnohočetná poranění včetně popálenin. Záchranáři mu zajistili dýchací cesty a přístrojem řízenou ventilaci, rovněž mu ošetřili poranění. Dále podali léky, včetně krevní transfúze a infuzní roztoky,“ popsal mluvčí Humpl s tím, že poté ho vrtulník přepravil na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice.

Sanitky převezly další dva zraněné, 28letou ženu a o pět let staršího muže, do blízké karvinské nemocnice. Jak uvedla ČTK, nejvážněji zraněný muž je stále na jednotce intenzivní péče, ale jeho zdravotní stav se postupně stabilizuje.

Zásadní byla úloha hasičů, kteří muže pomocí pneumatických vaků vyprostili zpod auta a poté se podíleli jak na následné první pomoci, tak i na odstranění následků nehody ze silnice.