Dům ve Strahovicích na Opavsku po výbuchu. (8. srpna 2019)

Dům ve Strahovicích na Opavsku po výbuchu. (8. srpna 2019) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Hasiči zabezpečili dům poškozený výbuchem. Vyšetřování může pokračovat

  • 0
Hasiči dokončili zabezpečení domu, který ve Strahovicích na Opavsku ve čtvrtek v podvečer poškodil výbuch. Při něm zemřel jeden člověk. Zabezpečení bylo nutné, aby na místě mohlo pokračovat policejní vyšetřování.

„Dnes jsme na místo přijeli se speciální technikou. Musíme objekt stabilizovat. Práce potrvají celé dopoledne. Pak bude vyšetřování pokračovat,“ uvedl ráno krajský mluvčí hasičů Jakub Kozák. Dodal, že po jeho ukončení hasiči zbourají ještě část poškozené budovy. „Jestli se bude demolovat celá, ale ještě musí rozhodnout statik,“ doplnil.

K možným příčinám výbuchu se zatím policejní mluvčí Petr Směták nechtěl vyjadřovat, podle něj by šlo o spekulace. Uvedl ale, že existují dvě nejpravděpodobnější verze – výbuch munice nebo plynu. Žádnou policie nyní nemůže potvrdit. „Musíme počkat na výsledky znaleckých posudků,“ uvedl.

Jedna z verzí, na kterou upozorňovali sousedé, byla i ta, že muž si přinesl domů starou pyrotechniku, se kterou manipuloval. A ve sklepě explodovala.

Neštěstí se stalo ve čtvrtek po sedmnácté hodině. „Ještě před příjezdem záchranářů se dvěma osobám, které při výbuchu neutrpěly žádné poranění, podařilo dostat z rodinného domu ven. Další osoba byla nalezena v domě v místě výbuchu, její stav byl bohužel neslučitelný se životem,“ řekl Směták. Mrtvý byl v suterénu.

Po výbuchu několik minut hořelo, na místě zasahovalo šest jednotek hasičů.  Podle něj byla poničena čtvrtina domu. Na místě zasahovali policejní pyrotechnici, psovod i policejní krizový intervent.

Z okolních tří rodinných domů bylo evakuováno deset lidí. Vrátit domů se mohli už ve čtvrtek večer. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,