Vražedkyně Petra Janáková (uprostřed) odchází 24. října 2019 od Okresního soudu...

Vražedkyně Petra Janáková (uprostřed) odchází 24. října 2019 od Okresního soudu v Opavě, který rozhodoval o jejím vzetí do vazby. | foto: ČTK

Soud zpřísnil vražedkyni trest za křivé obvinění dozorců ze znásilnění

  • 28
Žena odsouzená za vraždu sběratele mincí křivě obvinila dozorce vazební věznice ze znásilnění. Odvolací soud jí za to zpřísnil trest o dva roky. Za mřížemi dotyčná skutečně otěhotněla, ale s jiným trestancem.

Odvolací soud zrušil výrok Okresního soudu v Opavě, který Petře Nové (dříve Janákové) letos v květnu uložil za křivé obvinění osm měsíců vězení. Proti tomu se odvolal státní zástupce.

O zpřísňujícím rozsudku Krajského soudu v Ostravě informoval Deník. Mluvčí soudu verdikt následně potvrdila redakci iDNES.cz.

„Obžalovaná je vina z křivého obvinění, za což byla odsouzena ke dvěma letům vězení nepodmíněně,“ uvedla Klára Krystynová.

Petra Nová, dříve Janáková, byla v roce 2018 vězněna za vraždu sběratele mincí a další pokusy o vraždu, které prováděla se svým tehdejším manželem. Za mřížemi měla zůstat třicet let.

GIBS potvrdila, že otcem dítěte vražedkyně není dozorce, případ odložila

Jenže v královéhradecké vazební věznici někdy na konci roku 2018 otěhotněla, což podle současné legislativy donutilo soud k tomu, aby ji v červnu následujícího roku na patnáct měsíců propustil bez jakéhokoliv dozoru.

Trestankyně tvrdila, že neotěhotněla záměrně, aby vyšla na svobodu, a současně obvinila vazební věznici v Hradci Králové, že ji znásilnili tři dozorci. To však vyšetřování GIBS nepotvrdilo, naopak při testech DNA vyšlo najevo, že otcem je jeden z trestanců.

24. října 2019

Obviněná žena s kriminalisty spolupracuje a k činu se doznala.

O vazbě pro 29letou ženu rozhodoval soud v Opavě a následně Krajský soud v Ostravě proto, že případ dozoruje tamní státní zástupce a žena vykonávala trest za vraždu právě v ženské věznici v Opavě.

2. září 2019