Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Divadelní válka v Opavě. Odvolaný ředitel Kománek se chce bránit u soudu

  16:01
Dvě trestní oznámení a zřejmě i žaloba padnou v souvislosti s odvoláním ředitele Slezského divadla Aleše Kománka. Opavští radní jej z postu ředitele odvolali koncem června, jako důvod uvedli finanční a personální problémy. To Kománek odmítá, zástupci města podle něj nestandardně ovlivňují vnitřní chod divadla a odstranili jej účelově.

Odvolaný ředitel Slezského divadla Opava Aleš Kománek na tiskové konferenci, na které oznámil, že se chce bránit i soudní cestou. (6. září 2023) | foto: ČTK

„Už výpovědní hodnota důvodové zprávy pro mé odvolání je nulová. Jen několik vět, chybí jakákoliv data, čísla nebo statistika, konkrétní podklady nebo výsledky jakékoliv kontroly. Město také doposud nezveřejnilo výsledky žádného auditu,“ sdělil Aleš Kománek.

Podle vedení města Kománek neuměl dostatečně vysvětlit financování divadelních projektů a špatně komunikoval. Několik týdnů po jeho odvolání pak Opava doplnila, že se divadlo dostalo už v prvním pololetí do ztráty. „Pokud by město jako zřizovatel nezasáhlo, chybělo by divadlu na konci roku téměř deset milionů korun,“ informoval v srpnu Martin Kůs z tiskového oddělení opavské radnice.

Špatnou finanční kondici divadla ale Kománek vylučuje. „Za první půlrok jsme se na tržbách dostali na předcovidová čísla, což je obrovský úspěch,“ uvedl. Zpochybnil účetní uzávěrku za první pololetí, kterou podávalo už náhradní vedení divadla. „Veškeré položky jsou do haléře stejné jako na účetní závěrce za první čtvrtletí.“

Trestní oznámení na vedení města i divadla

Zároveň uvedl, že v číslech není zohledněno 17,5 milionů korun, které opavský kulturní stánek získal na dotacích. „Dotace přicházejí až v dalším kvartálu.“

Podle účetní uzávěrky k 30. červnu 2023 zveřejněné ministerstvem financí v aplikaci Monitor je divadlo za první pololetí v pětimilionové ztrátě.

Kománek dnes ohlásil, že podává dvě trestní oznámení. „Lživě jsem byl obviněn z faktu, že odpovídám za ztrátu deseti a půl milionu korun,“ sdělil s tím, že oznámení míří i proti vedení města a proti Lucii Krásové, dočasně pověřené vedením divadla.

Budova Slezského divadla na Horním náměstí v Opavě

„Do dnešního dne jsem také nedostal písemně své odvolání ani výpověď z pracovního poměru. Minulé pondělí pan primátor dostal předžalobní výzvu s tím, že je výpověď neplatná, a pokud mi nezačne přidělovat práci, bude podána žaloba,“ uvedl.

Tvrdí, že za jeho odchodem stojí snaha zástupců města udržet v administrativě divadla své lidi a ovlivňovat chod příspěvkové organizace.

Podle náměstka pro kulturu Pavla Meletzkého ale výpověď i odvolání platí. „Z funkce byl odvolán radou města, na jednání rady byl osobně přítomen a dostal vyhotovení odvolání, dokument si ale odmítl převzít,“ sdělil Meletzký s tím, že jedenáct radních na místě podepsalo čestné prohlášení, že Kománek odvolání nepřebral.

Poté mu Opava nabídla pozici šéfa opery nebo šéfa jevištní techniky. „Obě pozice odmítl, vznikly dva protokoly, které opět odmítl převzít. Vzhledem k tomu, že nesouhlasil s nabídkou pokračování spolupráce, dostal výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou, kterou si opět odmítl převzít. Pro nás z pohledu personálního i z pohledu právníků jsme postupovali v souladu s platnou legislativou,“ komentoval Meletzký.

Radní Opavy odvolali ředitele Slezského divadla. Jako za totality, reagoval

Město si stojí za svým i v oblasti financování. „I po výsledovce za druhé pololetí a podle prognózy do konce roku bude divadlo v minusu 7,6 milionů s tím, že mají v příjmech 2,6 milionů za úsporu v energiích, tuto účelovou dotaci ale musí vrátit městu. V součtu se tedy jedná o odhadovanou ztrátu deset milionů korun, pokud se nepodaří najít nějaké úspory nebo jiné příjmy,“ upřesnil Meletzký.

Prognóza podle něj počítá i s dotacemi. „Ve výsledovce za první pololetí ještě započítané nejsou, měly přijít až v červenci či v srpnu, ale prognóza je bere v úvahu.“

Aleše Kománka stále podporují někteří ze zaměstnanců divadla. Dlouholetá vedoucí hudební přípravy Libuše Vondráčková ohlásila odchod. „Je to můj dvanáctý ředitel divadla v řadě, divadlu věnoval dvanáct a více hodin denně. Změnila se atmosféra, vrátila radost z práce, jeho odvolání byl šok. Je to pro mě jasným znamením, že v divadle nemůžu dál pokračovat,“ sdělila Vondráčková. Kománka podpořil i předseda divadelních odborů Stanislav Beneš.

  • Nejčtenější

Divácký rekord? Pro Česko není velkou výzvou, spíš by MS mělo hostit častěji

20. května 2024  6:29

Asi žádné jiné číslo se při fanouškovských náletech na hokejovém mistrovství světa neřeší víc. 741...

Konec kotlů na uhlí do deseti let. Stát lidem výměnu zadotuje

20. května 2024  12:42

Máte doma kotel na uhlí? Pak máte problém – i když je nízkoemisní, moderní nebo nový. Ministerstvo...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ležícího zraněného seniora dospělí míjeli, zachránila ho až parta školáků

21. května 2024  17:45

Skvělou rozvahu i koordinaci projevila pětice ostravských školáků, kteří na začátku dubna pomohli...

Švédsko - Finsko 2:1P. Severské drama v prodloužení rozuzlil Eriksson Ek

23. května 2024,  aktualizováno  23:48

Ač favorizování Švédové střelecky jasně dominovali, po dvou třetinách oba brankáři drželi...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

Baník - Slovácko 6:0, do Evropy kanonádou. Hosté dohrávali v devíti

26. května 2024  18:18

Aktualizujeme Fotbalisté ostravského Baníku v klíčovém souboji o přímý postup do kvalifikace Konferenční ligy...

Čtvrtkař Gardiner chce další trofej z Ostravy. Touží po křišťálové tretře

26. května 2024  15:39

Ze startovní listiny Zlaté tretry Ostrava kvůli zranění vypadli oštěpař Níradž Čopra a výškař...

Ostravské stopy: Zoo v Kunčičkách byl dětský ráj, říká výtvarník Oldřich Harok

26. května 2024  13:41

Sochy Oldřicha Haroka patří k dominantám jeho rodného města Šenova u Ostravy. V samotné Ostravě...

Beskydská stezka slibuje spoustu novinek. Láká na pivo i legendární Nazareth

26. května 2024  7:44

Zhruba desítka pivovarů, stovka druhů piv, exkurze nebo festival, kde jako hlavní hvězda vystoupí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...