Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deník Ukrajinky: Nebojím se, protože jsem Ukrajinec. Ti se ničeho nebojí

  16:10
Anna Rybak je mladá Ukrajinka z města Dnipro. Se svými malými syny uprchla před válkou. Společně s dalšími ženami a dětmi našla po strastiplné cestě zázemí v Ostravě. iDNES.cz vydává její deník se zážitky a postřehy v zemi, která jí i dětem poskytla azyl.
Anna Rybak si kreslí se svým synem Mironem.

Anna Rybak si kreslí se svým synem Mironem. | foto: Anna Rybak, MF DNES

Tak jsme navštívili ostravskou zoologickou zahradu. Je to nádherná zoo a moc se nám tam líbilo. Dětem pak hlavně výběhy, kde mohly být v kontaktu se zvířaty. Takže jsme samozřejmě nakupovali speciální krmivo a spoustu času strávili krmením koz.

Návštěva mi připomínala kyjevskou zoo, byli jsme tam s rodinou, když nejmladšímu synovi Mironovi bylo teprve šest měsíců. Celou dobu, co jsme tam byli, spal v kočárku. Bylo to krásné období, kdy s námi mohl být můj manžel a my jsme se nebáli války, mysleli jsme na budoucnost v naší zemi a nedokázali jsme si ani představit, že za dva roky se všechno dramaticky změní...

V Ostravě jsem nyní poznala komunální služby a povinnosti. Musela jsem uzavřít smlouvu na elektřinu a plyn. Líbil se mi servis dodavatelské společnosti, vše bylo jasné a přímočaré. Útulná kancelář, příjemná obsluha. Jediné, co mi nebylo jasné, bylo, kde a jak mám platit.

Pracovnice nevěděla, jak mi to má říct, bála se, jestli mi neřekne špatné slovo, myslela si, že nerozumím česky. Nebyla to první situace, kdy se se mnou někdo snažil nemluvit, když se dozvěděl, že jsem z Ukrajiny, nebo když slyšel můj přízvuk. Mě to však nerozčiluje, jen to ukazuje, že mám špatnou výslovnost a musím se učit dál.

Moje sestra Marina jela na víkend do Lvova. Po téměř osmi měsících se potkala se svým manželem. Ve Varšavě si před pár týdny vyřídila pas. V současné době je totiž při našem případném opětovném překročení hranic EU vyžadován. Donedávna bylo město Lvov jedno z nejbezpečnějších míst na Ukrajině, ale v posledních dvou týdnech Rusko masivně a tvrdě ostřeluje téměř všechny oblasti naší země.

Ukrajina se připravuje na krutou zimu

Když se s manželem procházeli po městě, náhodou se dostali na rozloučení se čtyřmi hrdiny, kteří padli při obraně Ukrajiny. Byli to mladí muži narození v roce 1995, dva narození v roce 1989 a jeden narozený v roce 1973.

Rozloučení se konalo v samém centru města, poblíž radnice. Viděli, jak se armáda přesouvá na rozlučkový ceremoniál. Pak prošli kolem kostela, kde byli chlapci pohřbeni. Hrála kapela a začaly se vynášet rakve. Všichni, kdo se v tu chvíli nacházeli v blízkosti chrámu, vojáci i prostí kolemjdoucí se zastavili, poklekli a sklonili hlavy.

Deník Ukrajinky

Marina a její manžel udělali totéž. Sestra během obřadu nedokázala zadržet slzy, zvláště když zjistila, jak jsou tito chlapci mladí. V tu chvíli ji zaplavily nejrůznější pocity, od zoufalství, bolesti, smutku, beznaděje až po nenávist k Rusku. Hrůzy války, smrt, mnoho mrtvých, zmrzačené osudy dospělých i dětí...

Ruský teroristický stát používá všechny prostředky k vyhlazení Ukrajinců. Denně ostřelují kritickou infrastrukturu země, a pokud si dříve vymýšleli výmluvy, jako že v obytných domech jsou vojáci – nyní se otevřeně radují z ostřelování elektráren, jsou nadšení z toho, že „uvrhnou Ukrajinu do temnoty středověku“. Tato slova zaznívají z jejich oficiálních médií.

Náš prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že dosud bylo poškozeno 35 % energetických dodávek země. Ukrajincům bylo doporučeno, aby se pečlivě připravili na nejkrutější zimu, s jakou se země kdy setkala. Všechny noviny a internetové portály informují o tom, jak zateplit svůj domov – přinášejí tipy na nákup topných těles, zateplení oken, recepty na vaření na otevřeném ohni.

Víra ve vítězství trvá

V zemi jsou také cílené výpadky elektřiny. Světla se vypínají podle speciálního rozvrhu, který určuje časové úseky, kdy se nebude svítit...

Anna Rybak

Narodila jsem se ve městě Záporoží, kde ještě nyní žijí moji rodiče a babička. Před válkou jsme s mou rodinou bydleli v městě Dnipro, kde nyní zůstal můj manžel Danil a mnoho mých přátel.

Mám dva milované syny, čtyřletého Nazara a tříletého Mirona. Vystudovala jsem marketing na Berdyansk University of Management and Business. Před válkou jsem pracovala pro Vodafone Ukrajina.

Můj manžel nyní pořádá kurzy výroby zákopových svíček a pomáhá lidem, kteří si nestihli koupit svíčky, teplé oblečení a dlouho skladovatelné potraviny.

Přesto všechny hrůzy, které Ukrajince potkávají, se lidé nenechali odradit a jsou připraveni vydržet a bojovat až do vítězství...

Viděla jsem tento týden reportáž jedné televize, kde byl rozhovor s devítiletým chlapcem z Kyjeva, který bydlí v domě, kde ruská raketa zasáhla dvůr a zničila dětské hřiště.

Novináři se ho zeptali: „Nebojíš se?“ Na což odpověděl: „Nebojím se, protože jsem Ukrajinec a Ukrajinci se ničeho nebojí...“.

Nyní je celá země jako tento malý chlapec, není tu žádný strach, žádná panika, žádná bolest – zůstala jen pragmatická nenávist k nepříteli a nekonečná víra ve vítězství!

Autor:
  • Nejčtenější

Třinecké železárny promění energetiku, končí s uhlím. Za dvě miliardy

8. května 2024  7:17

Snížení emisí CO2 o celou třetinu si slibují manažeři Třineckých železáren od modernizace...

ČSSZ podle Jurečky vyčíslila nedoplatek odvodů u Liberty. Huť má lhůtu osm dní

6. května 2024  21:12

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyčíslila nedoplatky na sociálních odvodech, které má...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec Dolu Lazy. Obří věž za dva měsíce odstřelí, menší díky památkářům zůstane

7. května 2024  15:33

Další loučení čeká horníky pracující pod zemí na Karvinsku. Státní podnik Diamo už ví, jaké budou...

ONLINE: Sparta - Ostrava 0:0, skvělý zákrok Vindahla, z dorážky míjí Buchta

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  19:53

Sledujeme online Sparťanští fotbalisté mohou udělat zásadní krok k titulu. Ve třetím kole nadstavby hostí Baník...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Baník - Ml. Boleslav 0:1, další ztráta. O domácí porážce rozhodl nešťastný gól

11. května 2024  14:31,  aktualizováno  17:23

Pátá ztráta v řadě. Fotbalisté ostravského Baníku nezvládli klíčový souboj o čtvrté místo a s...

ONLINE: Sparta - Ostrava 1:0, Kuchtovu střelu snadno doráží Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:01

Sledujeme online Sparťanští fotbalisté mohou udělat zásadní krok k titulu. Ve třetím kole nadstavby hostí Baník...

Sam Smith na Colours nabídne show s 60 umělci, novinkou bude seznamka

14. května 2024

Na více jak sto koncertů s umělci oceněnými devatenácti Grammy láká už nyní v přípravné fázi...

Slévači odlili lopatky pro historický vodní hamr, jedna váží přes 100 kilo

14. května 2024  14:48

Speciální zakázku mají za sebou třinečtí slévači. Pro rožnovský skanzen totiž odlili lopatky...

Zmizely ulice s desítkami domů. Zaniklou podobu Opavy oživuje model i výstava

14. května 2024  13:13

Stával tam celý městský blok – hned několik ulic, a dokonce i náměstí. Z tří desítek domů však...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...