ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tisíce řidičů letos vymění průkaz, nejvíc jich úřady čekají před prázdninami

  • 6
Do konce letoška si musí v Ostravě vyměnit řidičské průkazy více než 20 tisíc řidičů. To představuje asi pětinu celkového počtu v kraji, kde letos bude o výměnu žádat 91 866 motoristů.

„Zvýšený zájem žadatelů standardně nastává před obdobím dovolených, kdy lidé v lepším případě až před cestou zjistí, že platnost průkazu skončila. V tom horším případě to zjišťují při silniční kontrole,“ konstatoval náměstek primátora Ostravy Jan Dohnal. „Vzhledem k možnosti požádat o výměnu tři měsíce před skončením platnosti dokladu je nyní ideální doba pro ty, kterých se výměna v nejbližších měsících týká.“

Řidiči si o nový řidičský průkaz mohou zažádat několika způsoby. „Buď fyzicky na jakémkoli obecním úřadě obce s rozšířenou působností, nebo elektronicky s využitím datové schránky přes nový Portál dopravy,“ sdělil vedoucí odboru dopravně správních činností ostravského magistrátu Dalibor Mozdřeň.

Na poště se už teď stojí fronty, přesto kraj přijde o téměř 50 poboček

Při elektronické žádosti si podle něj řidič vybere úřad, na němž si podá žádost a kde si později nový doklad vyzvedne. Elektronická forma je velmi rychlá, nezabere více než pár minut a všechny důležité údaje má žadatel v systému již předvyplněné.

„Elektronicky i fyzicky může zájemce požádat o výměnu jak ve lhůtě standardní, tedy do 20 dní, tak ve lhůtě do 5 pracovních dnů. Tento úkon je již zpoplatněn částkou 700 korun,“ upozornil Mozdřeň. „K samotné výměně musí žadatel přinést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz.“

Měli by znát názory měst, stěžují si primátoři a starostové na rušení pošt

Platnost řidičského průkazu závisí na skupinách oprávnění, které řidič má. Držitelům řidičských průkazů pro osobní vozidla a motocykly platí doklad deset let, ostatním jen pět.