Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měli by znát názory měst, stěžují si primátoři a starostové na rušení pošt

  10:38aktualizováno  1. dubna 0:21
Česká pošta v pátek zveřejnila seznam 300 poboček, které zruší k polovině roku. V Praze jich ubude 35, v Ostravě 19 a po 12 pobočkách zanikne v Brně a Plzni. Se zaniknutím poboček, včetně těch velmi frekventovaných, nesouhlasí nejen primátoři, ale také starostové obcí, kterých se transformace České pošty citelně dotkne.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyzval v pátek k racionální diskusi o rušení poboček České pošty. Současný ekonomický model fungování pošty je podle něj neudržitelný a je logické, že vláda musí nalézt ekonomicky udržitelnou a racionálně fungující podobu státního podniku.

PŘEHLEDNĚ: Pošta zveřejnila, které pobočky od léta zruší

Zveřejněný seznam 300 rušených poboček nechtěl hodnotit. „Je logické, že tohle téma vyvolá velkou politickou diskusi, protože se redukuje veřejná služba tam, kde jsou na ni lidé zvyklí“ uvedl Kuba.

„Za sebe bych jen všechny aktéry požádal, abychom tu diskusi vedli co nejracionálněji, s vědomím toho, že veřejné rozpočty jsou jen jedny a musíme z nich jako společnost zaplatit důchody, léčby pacientů v nemocnicích, provoz kvalitních sociálních služeb, školství, funkční policii a složky IZS a další věci,“ doplnil šéf asociace.

Liberecký kraj

Ve stotisícovém Liberci hodlá Česká pošta zrušit šest ze 14 poboček. Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) ovšem s rušením poboček nesouhlasí. Zámečníkovi se nelíbí, že polovina z toho je z Liberce a navíc, že by jich v pátém největším městě v zemi dál fungovalo jen osm.

„To mi přijde na stotisícové město málo. Navíc se tím zvýší třeba i dopravní zatížení. Budeme proti tomu vystupovat. Nevíme, zda náš odpor něco může, nespokojenost ale vyjádřit musíme,“ sdělil primátor.

Ústecký kraj

Se změnami nesouhlasí ani starostka ústecké městské části Neštěmice Iveta Tomková (Vaše Ústí). „Ze strany České pošty je to otřesné jednání. Se samosprávou vůbec nekomunikovali a aniž by vzali v potaz počet obyvatel, zruší pobočku od stolu. Po zrušení pošty v Neštěmicích, kde žije 10 tisíc lidí, zůstane v obvodu jedna, v Krásném Březně. Tady žije dalších 15 tisíc lidí. Nápor lidí jediná pošta nemůže zvládnout, už teď se tvoří fronty,“ konstatuje Tomková.

Starostka Neštěmic se chce rozhodnutí pošty bránit. „Vyvoláme jednání s Českou poštou a budeme se snažit pobočku zachovat,“ je rozhodnuta Tomková.

Jenom jedna pošta ze tří stávajících bude od července otevřena také v Lounech. Podle starosty Milana Rychtaříka (ANO) se rušením dvou poboček pošty bude v pondělí zabývat rada města. „Teď jsou obě pobočky využívány a nedovedu si představit, že především senioři budou chodit z jednoho konce města na druhý. S rušením nesouhlasíme,“ uvedl.

Pardubický kraj

Na škrty v Pardubickém kraji doplatí obyvatelé šesti měst. V Pardubicích od července zůstane šest poboček, zbylých sedm končí. Lidem v Ústí nad Orlicí, Chrudimi a Svitavách zůstane po poštovní čistce jediná pobočka. Krok České pošty vadí místním politikům hlavně proto, že není dobře připravený. Pokud by lidé měli k dispozici slušně vybavenou prostornou poštu s velkým parkovištěm ideálně u zastávky MHD, patrně by se s redukcí sítě vyrovnali. Realita alespoň v Pardubickém kraji je však jiná. Přesně opačná.

Stačí pouhý pohled do mapy, aby člověk zjistil, že například hlavní pošta v Lánech je od nejvzdálenějšího obydlí v Lačnově vzdušnou čarou něco přes 4 kilometry. Natož v docházkové vzdálenosti, kterou Český telekomunikační úřad kvůli menšímu zájmu o poštovní služby snížil ze 2500 na 3000 metrů. Stejnými vzdálenostmi se v dopise starostům ohání Miroslav Štěpán, který byl ministrem Rakušanem pověřený řízením České pošty na začátku března.

„Na Svitavy se kritéria stanovená Českým telekomunikačním úřadem aplikovat nedají. Bude mě zajímat, kdo toto stanovisko v případě Svitav hodnotil. Sto domácností zůstane mimo okruh tří kilometrů. Dokud mi někdo logicky nevysvětlí toto rozhodnutí, jsem připraven bojovat,“ řekl starosta Svitav David Šimek.

Královéhradecký kraj

Zrušení poboček se bude týkat také Královéhradeckého kraje. Například radnice v téměř dvacetitisícovém Náchodě se ohradila proti zrušení dvou poboček na okrajích města, zbude jediná pošta na historickém náměstí. „Rozhodnutí, které dopadne zejména na ty nejstarší klienty, mě lidsky mrzí. Restrukturalizaci i nutná úsporná opatření samozřejmě chápu,“ řekl starosta Náchoda Jana Birke (ČSSD). Očekával, že se úspora Náchoda dotkne, ale ne v této míře.

Dotkne se vás rušení poštovních poboček?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 7. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

Rozhodnutím České pošty, která zruší pobočku na Benešově třídě, jsou zaskočeni obyvatelé největšího sídliště v Hradci Králové. V lokalitě bydlí přes 12 tisíc lidí a má velikost menšího okresního města. Lidé se pozastavují hlavně nad tím, že pošta zruší pobočky na třech sousedních sídlištích, takže budou muset buď do centra nebo naopak do okrajového Nového Hradce Králové. Tamní malá pošta pak zástupy lidí bude těžko zvládat.

Moravskoslezský kraj

Nejvíce poboček bude zrušeno v Moravskoslezském kraji, a to osmačtyřicet. V Ostravě má podle dostupných informací zaniknout poboček devatenáct. Podle ostravského primátora Tomáše Macury se to týká navíc i těch velmi frekventovaných. „Spolu s hejtmanem Vondrákem se proto obrátíme na vládu s požadavkem na přehodnocení,“ napsal primátor na svém twitterovém účtu.

V otevřeném dopise tak žádají ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), aby přehodnotil rozhodnutí o rušení poboček České pošty (ČP), řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Podle Vondráka a Macury je takovéto rušení pošt nepřijatelné a může zvýšit nezaměstnanost. „Jeví se, že jediným kritériem, které bylo zvoleno, je docházková vzdálenost, nic dalšího. Ta kritéria nerespektují, aspoň podle mě, specifika města, jeho sociálně-ekonomickou strukturu, věkovou strukturu,“ řekl Macura.

Olomoucký kraj

Podle primátora města Olomouc Miroslava Žbánka je to nepromyšlené a budou na toto téma ještě jednat. „Nebráním se nějaké racionalizaci. Pokud zůstane zachovaná rozumná dostupnost, pokud budou zajištěny kvalitní služby a pokud v exponovaných časech budou na pobočkách pošty otevřené odpovídající počty přepážek a lidé nebudou stát ve frontách. Takže není to jen o rušení poboček, ale je to o zkvalitnění celé sítě služeb,“ uvedl Žbánek s tím, že nemá ve svém okolí nikoho, kdo by si nestěžoval na kvalitu donášky.

Ke kroku České pošty se vyjádřil také Radek Vincour, starosta města Uničov (pobočka Střelice). „Zrušení jsme očekávali. Komunikovali jsme s předsedy osadních výborů městských částí Střelice, Dětřichov, Benkov a Renoty, které jsou v okolí této pobočky, abychom se sešli, zajistili tu nutnou potřebnost a našli cesty, jak hlavně starším spoluobčanům zabezpečit služebnost. Přemýšlíme například nad využitím služby Senior taxi, která by je z těchto místních částí dopravila na uničovskou poštu. Budeme hledat cesty. Budeme celou věc řešit po Velikonocích,“ uvedl Vincour.

Zlínský kraj

K rušení poboček se vyjádřil také starosta a poslanec Uherského Hradiště Stanislav Blaha. „Mají-li být v Uherském Hradišti zrušeny 2 ze 3 stávajících poboček České pošty, nepovažuji to za dobré rozhodnutí. S pověřeným zástupcem České pošty mě čeká jednání, během kterého důkladně prověřím, jestli se dá rozhodnutí ještě zvrátit,“ uvedl.

„Je to lumpárna, když tři ze čtyř poboček zavírají. Nedovedu si představit, jak jediná pobočka zvládne takový nápor, pro zaměstnance i klienty to bude stresující,“ uvedl Robert Stržínek, starosta a poslanec Valašského Meziříčí.

Jihomoravský kraj

Městská část Brno-střed přijde o šest z osmi poboček České pošty. Zbylé dvě se pak přesunou na jiná místa, řekla v pátek mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Podle ní se významně zhorší dostupnost služeb a občané budou jezdit na poštu přes půl města.

S tímto rozhodnutím nesouzní ani starosta městské části Brno-Líšeň Břetislav Štefan. „Jsem starostou už dvanáct let a pošta se za tu dobu měla rušit už pětkrát. Komunikace nebyla žádná, dozvěděli jsme o tom z článků na internetu. Nevíme, co máme dělat, když se pan Rakušan rozhodl, že to zruší.

Pro 25 tisíc lidí zůstane jediná pošta. Nepředstavitelné, bouří se v Brně

Ve staré Líšni žije 6 tisíc lidí, na sídlišti v Líšni žije přes 20 tisíc lidí a bude je obsluhovat jen jedna pošta, super. Sepíšu dopis, dám ho na zastupitelstvo městské části, popíšeme tam demografické údaje a pošleme ho panu Rakušanovi. Víc udělat nemůžeme,“ vyjádřil se starosta.

Rušení považuje za nešťastné také starostka města Znojma Ivana Solařová, protože se všech pět poboček nachází ve specifické lokalitě s vysokou koncentrací lidí včetně mnoha seniorů.

„Neumím si představit, že nejen těmto lidem dostupnost poštovních služeb vláda zhorší. V případě seniorů jim mnohdy znemožníme pobočku pošty vůbec navštěvovat, v lepším případě pak jen s obtížemi,“ uvádí s tím, že propouštění mnohdy dlouholetých zaměstnanců citelně zasáhne celé rodiny a v regionu se jim bude hledat adekvátní uplatnění jen těžko.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji se má od července uzavřít čtrnáct poboček České pošty, Starostové měst, kde služby ubydou, s tím nesouhlasí. „Není to dobře. Už minulý týden jsem psal ministru (vnitra Vítu) Rakušanovi, aby proces zastavil. Před takovým rozhodnutím by měli znát názory a argumenty měst,“ sdělil v pátek starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní).

Bezbariérovou poštu zruší, zůstane ta s dvěma schodišti, štve Mariánské Lázně

Chod města by ovlivnilo především uzavření pobočky ve Staroměstské ulici. Podle Pizingera by to znamenalo, že „budou tyto služby hůře dostupné zejména pro dům s pečovatelskou službou, tedy pro seniory a také pro obyvatele okolních sídlišť,“ řekl starosta.

Jedna pobočka zanikne také v Mariánských lázních, k čemuž se negativně vyjádřila poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Podle jejích slov Česká pošta zruší pobočku s bezbariérovým přístupem a ponechá tu hůře dostupnou.

Obavy má také starosta Aše Vítězslav Kokoř (ANO), a to především u přepážky pošty č.1, kde se podle něj budou tvořit ještě větší fronty. „Zaměstnanci budou přetížení a lidé nervózní, naštvaní. Rozumím tomu, že ČP se musí transformovat. Ale nemělo by to být na úkor již nyní nedostatečných služeb,“ uvedl v pátek Kokoř na Facebooku.

Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability jejich provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.

8. března 2023

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Bili mě všichni. Běloruská vězeňkyně propašovala svědectví na toaletním papíru

16. dubna 2024  11:03

Běloruské politické vězeňkyni Kacjaryně Novikavové se vzácně podařilo popsat veřejnosti brutalitu...

Budovu burzy v Kodani zachvátil požár, její věž se zřítila

16. dubna 2024  9:43,  aktualizováno  10:38

Jednu z nejznámějších budov Kodaně – historickou burzu cenných papírů Børsen – v úterý...

Více obsahu v moderním vzhledu. Portál iDNES.cz se čtenářům představuje v novém

16. dubna 2024  10:16

Zpravodajský portál iDNES.cz po několika letech nabídne novou podobu. Zjednodušuje strukturu,...

Žádná pacientka si nestěžovala, hájily před soudem kolegyně Cimického

16. dubna 2024  7:56,  aktualizováno  10:03

Hlavní líčení v případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...