ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Čech slíbil firmám dotace od slovenského ministerstva, okradl je o miliony

  • 6
Podvodník nabízel českým firmám účast v projektu slovenského ministerstva na podporu podnikání. S příslibem milionů vylákal od zástupců dvou společností statisíce eur.

Muž pracující ve slovenské společnosti se prezentoval jako mezinárodní podnikatel s vazbami na politiky. Jedné opavské společnosti, jejíž zástupce znal, nabídl účast na projektu pod záštitou slovenského ministerstva s cílem podpořit podnikatelské aktivity.

Lákavou nabídku nevratné dotace ve výši dvou milionů eur podpořil předloženým písemným rozhodnutím ministerstva.

Před podpisem potřebných dokumentů si ale „zprostředkovatel“ dotací od firmy vyžádal 150 tisíc eur jako důkaz finanční stability společnosti.

Poté, co její zástupci poslali peníze na účet firmy, za kterou podvodník na oko jednal, opavští marně čekali na slíbenou finanční podporu.

Obrátili se proto na policii. „Kriminalisté zjistili, že rozhodnutí slovenského ministerstva, které měl muž předkládat, nebylo pravé a příslušné programy již několik let nejsou realizovány,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Podvodník podle policie takto napálil ještě jednu společnost. I ona na nabídku přistoupila a na účet poslala dva miliony korun jako důkaz své solidnosti.

Třiačtyřicetiletý Čech tak firmy připravil v přepočtu o více než šest milionů korun. Policisté jej obvinili z podvodu. Za ten mu hrozí až osmileté vězení.