Na Prodlouženou Rudnou by mohla auta vyjet ještě letos.

Na Prodlouženou Rudnou by mohla auta vyjet ještě letos. | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Prodloužená Rudná se může začít stavět, posledních 414 metrů má povolení

  • 29
Každodenní dopravní kalamita v ostravské městské části Poruba, kde se ve špičce pravidelně vytváří dlouhé kolony automobilů, může být ještě do konce roku minulostí. Krajský úřad v Ostravě ráno vydal poslední chybějící povolení ke stavbě zbývající části Prodloužené Rudné, silnice propojující průtah Ostravy s výpadovkou na Opavu.

Doba, kdy mohli účastníci řízení podat odvolání proti vydání stavebního povolení skončila v pátek. Krajský úřad z opatrnosti počkal ještě do úterního rána, pak stavební povolení oficiálně vydal.

„Stavět se může v podstatě okamžitě,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Teď bude záležet na společnosti Strabag, jak rychle zbývající úsek dostaví. Čistě teoreticky, ale opravdu jen teoreticky, by vše mohlo být hotovo ještě do konce letošního roku,“ poznamenal.

Problém Prodloužené Rudné začal v okamžiku, kdy se proti stavbě začali odvolávat členové Občanského sdružení Skalka, zastoupeným architektem Dušanem Richtárem, který má v těsné blízkosti plánované stavby dům. 

Odvolání spolku a nejasnosti okolo zápisů v katastrálních mapách, kde se bez vědomí ŘSD objevila věcná břemena, prodloužily stavbu natolik, že navazující silnice už dlouhou dobu končí v podstatě v poli, dělí je právě nezastavěný čtyřsetmetrový úsek.

„Nakonec se podařilo dostat ŘSD i vlastníky pozemků za jeden stůl a dohodnout se,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka. 

„Klíčem k dohodě byla domluva o rozšíření protihlukových stěn a stavba lávky pro pěší přes Prodlouženou Rudnou, nikomu se nic z veřejných ani neveřejných prostředků nic neplatilo,“ přiblížil na tiskové konferenci. Později krajský úřad upřesnil, že měl náměstek na mysli veřejné prostředky kraje.