Policejní záběr z místa činu na Vítkovické ulici v Moravské Ostravě. | foto: Policie ČR

Recidivista pobodal muže, který ho napomenul. Měl jsem špatný den, hájil se

  • 32
Policie v Ostravě dopadla útočníka, který minulý týden pobodal muže. Ten ho však pouze napomenul, aby nerušil noční klid. Agresor, jenž má četnou trestnou minulost, se přiznal a policistům sdělil, že měl prostě špatný den. Napadený je mimo ohrožení života.

Incident se stal ve středu 15. února v jednu hodinu v noci na Vítkovické ulici v Moravské Ostravě. Dvaačtyřicetiletý muž tam venku vyřvával, což vadilo okolo procházejícímu, o rok staršímu muži.

„Napomenul ho, aby přestal řvát, že ruší noční klid. Začali se dohadovat a následná potyčka skončila takřka fatálně,“ podotkl Martin Lichý, vedoucí odboru obecné kriminality policejního krajského ředitelství.

Výtržník totiž najednou z kapsy vytáhl nůž a muže třikrát bodl do horní části těla. Když se napadený skácel k zemi, tak útočník z místa činu v klidu odešel.

Senior na ulici napomenul skupinu náctiletých, zbili jeho i dalšího muže

„Naštěstí brzy šel okolo jiný muž, který přivolal pomoc, a vzápětí náhodou okolo projížděla hlídka městské policie, přičemž strážníci hned zahájili první pomoc,“ ocenil policista práci kolegů.

Majetek násilného recidivisty zadrženého v Ostravě.

Trvalo jen zhruba devět hodin, než se krajské kriminálce podařilo dopadnout pachatele. Jak Lichý sdělil, pomohly i kamerové záznamy a také znalost místních poměrů, protože dotyčný už má několik trestních záznamů, a to jak majetkového, tak i násilného charakteru.

„Byl i ve vězení, naposledy z něj vyšel loni v červenci,“ uvedl kriminalista na dotaz iDNES.cz. Dodal, že jde o muže bez trvalé adresy, který střídá různá bydliště a příbytky.

Muž byl rychlým zadržením překvapen, hned se přiznal a s policisty částečně spolupracoval. Některé své skutky se však snažil zlehčovat. „Tvrdil, že prostě měl jen špatný den,“ konstatoval policista Lichý.

Počet násilností v regionu roste

Recidivista už sedí ve vazbě a za pokus vraždy mu hrozí deset až osmnáct let vězení.

Letošní rok se v Moravskoslezském kraji z hlediska počtu vražd a pokusů o ně nevyvíjí dobře. Zatímco loni se v regionu stalo patnáct takových nejtěžších trestných činů, letos jen za necelé dva měsíce už pět.

„S výjimkou tohoto případu šlo o napadení takzvaně za zavřenými dveřmi, tedy v bytech a mezi známými nebo příbuznými,“ uvedl kriminalista Martin Lichý s tím, že se podařilo dopadnout všechny pachatele.

Incident se stal na Vítkovické ulici v obvodu Moravská Ostrava.

Incident se stal na Vítkovické ulici v obvodu Moravská Ostrava.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz