Peter Danko, lékař interny Nemocnice s poliklinikou Havířov, který se stará o pacienty nemocné s covid 19 | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Před koronavirem jsem se setkával s úmrtím častěji, říká šéf covid JIP

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
O zkušenostech s léčením pacientů nakažených novým koronavirem a o organizaci covid JIP v nemocnici v Havířově na Karvinsku hovoří dvaačtyřicetiletý vedoucí lékař tohoto specializovaného pracoviště Peter Danko.

Narodil se v Banské Bystrici na Slovensku, kam jezdí za rodiči, ale od ukončení studií v roce 2002 pracuje Peter Danko v Moravskoslezském kraji. 

Jako interní lékař strávil téměř 18 let v orlovské nemocnici. Od loňska vede interní jednotku intenzivní péče (JIP) v Havířově. Poslední dva měsíce léčí jen pacienty s podezřením na nákazu koronavirem či potvrzenou nemocí covid-19 s těžším průběhem.

„Kvůli koronaviru jsme sestavili nový tým lékařů a sester z různých oddělení. Ne všichni členové původního týmu chtěli pracovat s infekčními pacienty. Pokud měli strach z nákazy, třeba proto, že se musí starat o malé děti, nikdo je nenutil. Přešli dočasně na jiné pracoviště v nemocnici,“ líčí vedoucí lékař covid JIP Peter Danko.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se