Park je přístupný i v okolí zachraňované dvojice továrnických vil z konce 19. století. | foto: MÚ Nový Jičín

Cenný park kloboučníků se otevřel lidem, jeho chodníčky pokryl vyřazený štěrk

  • 0
Kdysi krajinářská chlouba Nového Jičína, poté pomalé pustnutí a v posledních letech dokonce uzavření. Park, který kdysi nechali založit Hückelové, majitelé blízké kloboučnické továrny, se od října znovu otevřel lidem, a to i v okolí zachraňované dvojice továrnických vil z konce 19. století.

Obří zahrada v okolí Hückelových vil je přístupná od šesti ráno do šesté podvečerní. „Díky otevření parku dojde k přirozenému napojení ulice Revoluční na další části lesoparku směrem k výletišti Skalky. Pomůže také blízké mateřské škole, protože přes park si rodiče cestu významně zkrátí,“ zmínil výhody novojičínský místostarosta Ondřej Syrovátka.

Doplnil, že radní tak chtějí do této v poslední době opomíjené části města vrátit život a současně to považují za první krok k obnovení celého areálu.

Znovuotevřený park má čtyři vstupy - z ulice Revoluční, od Mateřské školy Sady, z Lesoparku a z ulice Lesní.

Ještě před otevřením musely na jaře, v době vegetačního klidu, pryč některé přestárlé stromy, které mohly výletníky ohrozit. Přes léto pak pracovníci technických služeb vytvořili nové chodníčky mezi ulicemi Revoluční a Lesní.

„Otevření parku vyžadovalo minimální náklady, protože byl z velké části použit vyřazený štěrk z dětských hřišť, navíc na část tras také kůra,“ přiblížila novojičínská mluvčí Radka Nováková.

Vedení města schválilo návštěvní řád. Spolu s mapami areálu jsou pravidla umístěna u každého ze čtyř vchodů. „Kvůli bezpečnosti je například zakázáno chodit do bezprostřední blízkosti obou vil,“ poznamenal další z místostarostů Václav Dobrozemský. V prostoru byl rovněž posílen kamerový dohled městské policie.

Ve dvou vilách továrníků sídlí mateřská škola a dětský domov, další dvě honosné budovy stojící nejblíže městu se radnice společně s občanským spolkem už několik let snaží zachránit a zvelebit.

11. listopadu 2015