Poddolovaný kostel na okraji Karviné, přezdívaný „česká Pisa“, se stane jedním z největších lákadel druhého ročníku projektu Otevřené chrámy. | foto: Archiv MAFRA, MAFRA

Otevřené chrámy nabídnou poddolovaný šikmý kostel i pohled z věží

  • 0
Po loňské úspěšné premiéře začal druhý ročník projektu Ostravsko-opavské diecéze a krajského úřadu s názvem Otevřené chrámy. Turisté mají letos více možností, dokonce mohou navštívit republikový unikát.

Minulý rok předčily Otevřené chrámy očekávání organizátorů. Průvodci v 29 sakrálních památkách zaznamenali 130 tisíc vstupů, a to mimo účastníky bohoslužeb.

Nejvíce lidí si prohlédlo katedrálu Božského Spasitele v centru Ostravy, kostel svatého Maxmiliána v Hukvaldech a kostel Panny Marie Sedmibolestné na vrchu Cvilín u Krnova. „Určitý zájem jsme očekávali, ale výsledek považujeme za vynikající,“ zhodnotil generální vikář a pomocný biskup diecéze Martin David.

Opravená dominanta centra Ostravy - katedrála Božského Spasitele. (20. listopadu 2015)

Letos se nabídka ještě rozšířila o jeden kostel a tři kostelní věže.

Velkým lákadlem se nepochybně stane kostel svatého Petra z Alkantary na okraji Karviné. Kdysi ho obklopovala zástavba starého města, která musela ustoupit těžbě uhlí. A právě vlivem poddolování se stěny kostela naklonily o 6,8 stupně na jih. Navíc církevní památka poklesla o takřka čtyřicet metrů a dostala se pod úroveň nedalekého starého hřbitova. Kdysi se přitom sáňkovalo od kostela k hřbitovu.

Zájemce čekají věže v Opavě, ve Frýdku-Místku a v Krnově

„Právě na šikmý kostel v Karviné-Dolech se těším nejvíce. Už minulý rok se mě na něj lidé ptali, tak jsem rád, že se letos tato památka do projektu zapojila,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo. Krajský úřad na letošní ročník přispěl částkou 1,3 milionu korun.

Curylo dodal, že některé památky zůstanou otevřené nejen o víkendech a ve svátky, ale také v některých všedních dnech. Doufá také, že rozšířená nabídka přiláká turisty i z jiných regionů, případě ze zahraničí. „Těší mě, že loni byl zájem o návštěvy kostelů tak vysoký. Snažíme se upozorňovat na krásná duchovní místa v kraji,“ řekl.

Nově návštěvníci vystoupají i na tři věže, čeká je zdolání schodů kostelů svatého Martina v Krnově, svaté Hedviky v Opavě a svatého Jana Křtitele ve Frýdku-Místku.

V nabídce zůstaly Prašivá i Tamovice

Z nabízených kostelů je většina katolická, tři jsou evangelické. V nabídce zůstávají i kostelík na beskydské Prašivé či štramberské kostely na náměstí nebo v už zmizelé části Tamovice (o kostelíku více zde).

Kostel svaté Kateřiny pamatuje rozvinutou ves Tamovice u Štramberku. Obec zanikla v 16. století.

 Chrámy většinou zůstanou otevřené do října. Celý seznam a další podrobnosti jsou na webových stránkách diecéze www.doo.cz/otevrenechramy. Ještě tento měsíc se chystá Noc kostelů, koná se v pátek 25. května.

„Na území kraje bude otevřeno 128 kostelů několika křesťanských církví. Většina sakrálních staveb bude tento den otevřena od osmnácti hodin, někde až do půlnoci. Návštěvníci se mohou setkat s bohatým programem připraveným místními komunitami,“ doplnil projektový manažer Ostravsko-opavské diecéze Miroslav Přikryl.