Historická Opava patří k nejnavštěvovanějším moravskoslezským městům.

Historická Opava patří k nejnavštěvovanějším moravskoslezským městům. | foto: Jaroslav Ožana MF DNES

Opava poprvé zavádí poplatek za pobyt. Za každého turistu a započatý den

  • 8
Novou povinnost budou mít od začátku příštího roku opavští hoteliéři a další poskytovatelé ubytovacích služeb ve městě. Opava chce začít vybírat poplatek za pobyt. Za každého hosta a každý započatý den jeho pobytu by ubytovatelé městu měli platit jednadvacet korun. O návrhu příští pondělí rozhodnou zastupitelé.

Pobytový poplatek bude v Opavě novinkou. Platit jej bude muset každý poskytovatel úplatného pobytu, tedy majitelé hotelů, penzionů i ti, co nabízejí ubytování v soukromí. Město si vede evidenci poskytovatelů těchto služeb a podle odhadů nový poplatek Opavě do rozpočtu přinese 1,3 milionu korun ročně.

„Do městské kasy se tak vrátí peníze, které město vynakládá v souvislosti s cestovním ruchem a službami s ním spojenými. Například s likvidací odpadů, rozvojem infrastruktury nebo s péčí o veřejnou zeleň a prostranství,“ uvedl primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Výše poplatku může být ze zákona maximálně jednadvacet korun za každý započatý den pobytu s výjimkou dne nástupu na ubytování. Tato částka je také součástí návrhu schváleného opavskými radními.

O výši poplatku rozhodnou zastupitelé

„Jak velký nakonec poplatek v Opavě bude, rozhodne na svém zasedání zastupitelstvo v pondělí 16. prosince,“ upřesnila mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

Hned po schválení zastupitelstvem budou opavští ubytovatelé obesláni příslušnou informací. „Jejich povinností je se zaevidovat, to mohou uskutečnit přímo na úřadě nebo elektronickou cestou. Jejich povinností pak bude podrobná evidence hostů, placení je stanovené čtvrtletně,“ doplnila Anna Sotolářová z tiskového oddělení.

Opava má na svém území podle aktuálního seznamu magistrátu na čtyři desítky ubytovacích zařízení a poskytovatelů těchto služeb.