(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Smekal, 5plus2.cz

Pokažený zámek a kolaps členky komise. V Opavě se volilo až do 15 hodin

  • 5
O zcela výjimečném kroku rozhodla okrsková volební komise v Opavě-Kylešovicích. Kvůli dvěma mimořádným událostem prodloužila hlasování o nových poslancích o hodinu až do 15:00. Nejprve se totiž nikdo nemohl dostat do volební místnosti, poté zkolabovala jedna členka komise.

Patálie volebního okrsku umístěného v kylešovické mateřské škole začaly v sobotu před osmou hodinou, kdy se lidé z volební komise marně snažili dostat do budovy.

Co se přes noc se zámkem stalo, není známo, každopádně se nakonec technické potíže podařilo překonat. Hlasovat se však začalo až v 8:45 místo v osm.

To ale nebylo vše. Zhruba tři čtvrtě hodiny poté možná vinou předchozího nervového vypětí zkolabovala 31letá členka volební komise. Přijet dokonce museli záchranáři.

Žena skončila v opavské nemocnici

„Vyjížděli jsme k případu náhlé poruchy vědomí, žena ale už byla se záchranáři v kontaktu. Pacientce jsme ošetřili zranění hlavy po pádu, podali léky a předali na chirurgickou ambulanci opavské nemocnice,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Hlasování bylo obnoveno po asi dvaceti minutách.

Volby 2017

Odpoledne předseda volební komise okrsku 40 v Opavě-Kylešovicích kvůli těmto událostem rozhodl o prodloužení hlasování do patnácté hodiny.

Podle volebního zákona na to má právo. „Okrskové komise autonomně rozhodují například o přerušení hlasování, tak i o jeho případném prodloužení. Je to zcela v souladu se zákonem,“ konstatovala mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

Nakonec bylo v okrsku s 666 zapsanými voliči vydáno 421 obálek, odevzdáno 419 platných hlasů. Zvítězilo tam hnutí ANO s 31,98procentním ziskem.