Seniorka popisuje, jak ji v noci přepadl zloděj. | foto: Jan Daněk, iDNES.cz

Za zabití zloděje skrz dveře seniorka stíhaná nebude, byla to nutná obrana

  • 519
Sedmašedesátiletá žena, která skrz rozbité sklo ve dveřích bodla a usmrtila zloděje dobývajícího se do jejího domu, nebude stíhána. Policie případ vyhodnotila jako nutnou obranu a odložila.

Několik měsíců trvající vyšetřování i posudky znalců vedly k závěru, že žena jednala v mezích nutné obrany.

„Vrchní komisař tak v dané věci rozhodl o odložení věci, neboť nejde o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak,“ potvrdil policejní mluvčí Richard Palát.

Seniorka muže smrtelně zranila loni v polovině září poté, co se vloupal do jejího domu v ostravské Nové Vsi. Zloděj, který ji už podle jejích slov jednou přepadl, se choval agresivně.

Seniorka se před ním snažila schovat v pokoji, ale on prokopal skleněnou výplň ve dveřích a začal se do místnosti dobývat.

14. září 2017

„Dělily nás jediné dveře, kterými jsme se chvíli přetahovali. Podařilo se mi vytáhnout ruku tak, že jsem ho jednou bodla,“ popsala žena nedlouho po incidentu.

Důchodkyně přitom zasáhla pachatele nožem tak, že jej usmrtila. Policisté od té chvíle až do konce ledna posuzovali, zda žena jednala v nutné obraně, či nikoliv. Nyní případ odložili (čtěte také článek Seniorku brání diskutéři, justice rozhoduje různě).