Ostravská kriminalistka Lenka Burdigová u jedné napodobeniny díla valašského...

Ostravská kriminalistka Lenka Burdigová u jedné napodobeniny díla valašského malíře. (19. prosince 2013) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Ošizenému sběrateli obrazů nelze padělky jen tak zabavit, řekl Ústavní soud

  • 3
Ústavní soud se zastal majitele sedmdesáti padělaných obrazů. Muž je nakoupil jako díla známých umělců, ve skutečnosti je však maloval padělatel. Ostravské soudy padělky majiteli zabraly, podle nálezu Ústavního soudu tím však chybovaly.

Podle ústavního nálezu se ostravské soudy dostatečně nezabývaly tím, zda by nestačilo obrazy jen označit a nechat je kupci.

„Při rozhodování o zabrání věci soud nesmí předpokládat, že jednotlivec, kterému věc náleží, s ní bude nakládat nečestně či dokonce trestněprávně zakázaně, aniž by pro tento závěr měl soud jakoukoliv oporu ve zjištěných skutečnostech,“ uvedla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Osudem obrazů se tak musí znovu zabývat Okresní soud v Ostravě. Ze spisu vyplývá, že díla převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a oddělil plátna od rámů, které zvažuje prodat.

Kupec díla před lety získal od amatérského výtvarníka Josefa Ptáčníka, který vytvořil více než 200 padělků valašských mistrů i předních českých malířů.

Ptáčník nejprve vytvořil několik pláten imitujících Bohumíra Matala, Františka Foltýna a Rudolfa Kremličku. Dál se zaměřil na přední valašské malíře, zejména Františka Podešvu, Aloise Schneiderku a Karla Hofmana a další. 

Za porušování autorského práva, podvod a padělání dostal tři roky vězení s pětiletým podmíněným odkladem. Spolu s Ptáčníkem byl potrestán také soudní znalec Tomáš Mikulaštík ze Zlínska.Vytvořil nejméně 35 znaleckých posudků na Ptáčníkovy falzifikáty. Dostal osm měsíců s odkladem na dva roky.

Na případ se přišlo náhodou v Ostravě, kde majitel aukční síně nechal údajný originál ověřit u znalce.

,