(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Kloboučnickému oboru hrozí zavření. Nenalákal nikoho, ani na stipendium

  • 9
Ani možnost několikerých stipendií, díky kterým by si student přišel i na více než dvacet tisíc korun ročně, nezabírá. Učební obor Výrobce textilií – kloboučnický plsťař v Odrách dostal poslední šanci. Ministerstvo školství se na krajský úřad obrátilo s výzvou k jeho zrušení pro nezájem. Čeká jej poslední přijímací řízení.

„Nepřišla jediná přihláška, bohužel o tento obor není zájem. Když se některý obor tři roky po sobě neotevře, platí podle pravidel ministerstva školství postup, že je vymazán z rejstříku škol. Nakonec jsme se s vedením Střední školy Odry dohodli, že to ještě jednou zkusíme. Pokud ale opět nikoho nenabere, bude obor na jaře vymazán z rejstříku škol,“ uvedl Daniel Cinař z odboru školství krajského úřadu.

Obor přitom stipendijně podporuje novojičínský výrobce klobouků Tonak, který má zájem i o jeho absolventy. Do seznamu podporovaných oborů jej zahrnul také krajský úřad, který studentům ohrožených řemesel nabízí motivační a prospěchové stipendium.

„Zájem je opravdu malý, za celou dobu existence oboru evidujeme maximálně pět přihlášek. K otevření potřebujeme alespoň deset zájemců,“ potvrdila ředitelka Střední školy Odry Jana Kellnerová.

Naopak znovu se v Moravskoslezském kraji začínají učit klempíři. „Tento obor nebyl pro nezájem loni otevřen. Letos v něm už zápisový lístek odevzdalo 13 žáků. Zájem se zvýšil i u ostatních odvětví, například se zdvojnásobil v oborech Řezník – uzenář a Pokrývač,“ komentoval náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Škola z Rýmařova skončila

Kraj na poslední chvíli řešil i zánik celé střední školy. „V polovině srpna nás oslovila Soukromá střední odborná škola Prima z Rýmařova s tím, že k 1. září ukončuje činnost. Za čtrnáct dní se nám v koordinaci s ní, naší krajskou střední školou v Rýmařově a ministerstvem školství podařilo vyřídit její zánik a převod stovky žáků do našeho zařízení,“ uvedl vedoucí krajského odboru školství Libor Lenčo.

Ti teď své obory Rekondiční a sportovní masér a Veřejnoprávní činnost studují na Gymnáziu a Střední odborné škole v Rýmařově. Spolu s dalšími asi 200 tisíci dětí, žáků a studentů v kraji tak bez problémů zahájili nový školní rok.

Do mateřských škol v kraji nově nastoupilo 11 tisíc dětí, stejně jako v loňském školním roce. Celkem tam teď chodí 39 tisíc dětí, v dalších letech se však očekává pokles.

Ve Frýdku-Místku otevřou obor Sladovník - pivovarník

Právě mateřinky čekají první dílčí změny související s reformou financování regionálního školství. „Od ledna 2019 se posílí financování mateřských škol, což umožní nejen rozšíření doby jejich provozu, ale také čas, kdy bude s dětmi více učitelek najednou. Takzvaný překryv se prodlouží o dvě a půl hodiny denně,“ řekl Folwarczny.

Na změny financování čekají i další školy. Střední i základní nebudou od ledna 2020 dostávat peníze na žáka, ale nákladově. Podle Folwarczného to může znamenat značné navýšení nákladů pro zřizovatele. Na základní školy v kraji v pondělí dorazilo zhruba 105 tisíc žáků, asi o tisíc víc než o rok dřív. Prvňáčků je 12 tisíc. O odklad požádalo 15 procent dětí, což je standard, který nesnížila ani povinná docházka do posledního ročníku mateřinek.

Změny školní rok přináší i v možnostech pro páťáky a deváťáky. Ve Frýdku-Místku se od září 2019 otevře osmileté gymnázium, kam se letošní páťáci mohou hlásit. Chystají se i nové středoškolské obory. „Po zájmu malých pivovarů otevřeme v kraji obor Sladovník – pivovarník,“ ohlásil náměstek hejtmana.