Pohled z ochozu kostelní věže na Nový Jičín přes unikátní Masarykovo náměstí...

Pohled z ochozu kostelní věže na Nový Jičín přes unikátní Masarykovo náměstí směrem k zřícenině hradu Starý Jičín. | foto: Ondřej Syrovátka

Vzhůru na věž. Nový Jičín chce umožnit pohled na celé město i s okolím

  • 1
Obyvatelé a návštěvníci Nového Jičína možná už v příštím roce získají novou možnost, jak z výšky obhlédnout celé toto historické město i s okolím. Vedení radnice totiž hodlá ve spolupráci s ostravsko-opavskou diecézí zpřístupnit ochoz věže hlavního farního kostela Nanebevzetí Panny Marie, stojícího u Masarykova náměstí.

Doposud to bylo možné jen při mimořádných příležitostech jednou za mnoho let, protože přístupová cesta se žebříky je jen pro zdatnější lidi. „Věž chceme zpřístupnit ze dvou důvodů. Je z ní krásný a nezvyklý pohled na město i na okolní krajinu a je vyšší než věž radnice,“ nastínil novojičínský místostarosta Ondřej Syrovátka.

Jak uvedl, kostelní věž kdysi patřila městu, ale od počátku minulého století ji vlastní církev. Kvůli zpřístupnění se zatím uskutečnily tři schůzky, při kterých památkáři a hasiči určili nebezpečná místa, která se musejí stavebně upravit.

„Konalo se také jednání s představiteli Euroregionu Silesia, a to ohledně možnosti získání dotace,“ poznamenal Syrovátka.

Novojičínský farář Alois Peroutka nevidí ve zpřístupnění věže zásadní problém. „Osobně jsem tomu velmi nakloněn a vedení města ví, že ze strany farnosti mají plnou podporu. Spolupracujeme jako vlastníci věže na dotažení všech náležitostí, aby se to podařilo,“ konstatoval.

Nebezpečná místa se musí upravit

Další z městských místostarostů Marcel Brož připojil, že vpuštění veřejnosti na ochoz podmiňuje několik opatření. „Musejí ochránit nejen návštěvníky, ale také vybavení věže. Například zvony, které jsou v jednom místě velice nízko nad podlahou,“ přiblížil Brož.

Poukázal i na to, že ze strany církve padl příslib ohledně zpracování projektové dokumentace.

„Počítáme však s tím, že úpravy bude platit město, a to pravděpodobně formou individuální dotace novojičínské farnosti. Byli bychom rádi, kdyby věž byla zpřístupněna už v příštím roce,“ konstatoval místostarosta Brož.

Rozhledna na Svinci neprošla

Pokud se někdo chce na Nový Jičín podívat z výšky, aniž by se vypravil na některý z okolních vrcholů, může využít například možnosti výstupu na radniční věžičku.

Ta je však zpřístupněna jen jednou ročně při zářijových městských slavnostech, protože proud lidí prochází i přes kancelář vedení města.

V roce 2016 radnice chtěla na blízkém vrchu Svinec postavit sedmimetrovou rozhlednu. Jenže veřejnost i ochránci přírody s plánem nesouhlasili, takže nakonec město od tohoto záměru upustilo.

Kostelní věž, která tvoří jeden ze symbolů Nového Jičína, byla vystavěna v letech 1587 až 1618 a postupně zvyšována. Nyní její výška až po vrcholek kříže činí 66 metrů. Samotný ochoz je 35 metrů nad zemí.