Jedna z dřívějších vizualizací, jak může bytový dům na Dolní bráně v centru...

Jedna z dřívějších vizualizací, jak může bytový dům na Dolní bráně v centru Nového Jičína vypadat. | foto: Městský úřad Nový Jičín

Pětkrát nic. Novému Jičínu se nedaří prodej pozemku v centru města

  • 3
Marnost nad marnost. Ani pátá nabídka pozemku podél ulice Dolní brána v centru Nového Jičína kvůli výstavbě bytových domů nevedla ke kýženému prodeji. Dokonce se do výběrového řízení nepřihlásil ani jeden zájemce. „Radní proto doporučili zastupitelům tento majetkoprávní záměr ukončit,“ konstatovala mluvčí města Marie Machková.

Parcela velká 2 358 metrů čtverečných přitom patří alespoň zdánlivě k velmi atraktivním. Jde o rovný pozemek několik minut chůze od historického náměstí, železničního i autobusového nádraží.

Město místo nabízelo pětkrát, naposledy nyní za 3,89 milionu korun plus DPH. Jenže dvakrát se nikdo nepřihlásil, dvakrát zájemci nesplnili zadávací podmínky a jednou vybraný kupec nakonec odstoupil.

Roli zřejmě hrálo to, že část pozemku leží v záplavovém území blízké říčky Grasmanky.

Podle mluvčí Machkové nebyl nyní zájem asi i proto, že případný investor musel vyřešit přeložku inženýrských sítí i majetkoprávní vztahy k sousednímu pozemku, kam by se sítě překládaly. Rovněž je nutný stavebněhistorický průzkum plochy.

„Zatím není jasné, co bude s pozemkem dále. Je možné, že město v budoucnu provede přeložku sítí a archeologický průzkum na své náklady a pokusí se prodat takto očištěný pozemek. Ale je to jen jedna z variant,“ konstatovala mluvčí města.

O osudu místa, kde byly domy zbořeny v 70. letech minulého století kvůli stavbě okresního sídla komunistů a památníku Družby, tak rozhodnou až novojičínští zastupitelé.

Ulice Dolní brána leží v centru Nového Jičína, kousek od Masarykova náměstí, autobusového nádraží i toho železničního..

Ulice Dolní brána leží v centru Nového Jičína, kousek od Masarykova náměstí, autobusového nádraží i toho železničního..

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz